Bitka kod San Romana

Izvor: Wikipedija
Bitka kod San Romana
Paolo Uccello, 1435.1460.
tempera s orahovim i lanenim uljem
na drvetu jablana
Nacionalna galerija, London,
Louvre (Pariz), Uffizi (Firenca),
Portal: Likovna umjetnost

Bitka kod San Romana je slika iz tri dijela (triptih) koju je u Firenci naslikao Paolo Uccello od oko 1450. do 1456. godine.[1] Slika u tri prizora prikazuje pobjedu firentinske vojske nad sijenskom vojskom u bitci koja se odigrala 1432. godine. Na ovim slikama je posebnim perspektivnim oblikovanjem ostvario dubinu prizora živog bojnog polja, što je bila novina u ranorenesansnoj umjetnosti Italije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Slike je naručila firentinska obitelj Bartolini Salimbeni,[2] a Lorenzo de' Medici im se toliko divio da je jednu otkupio, dok je druge dvije dao na silu premjestiti u svoju palaču Medici u Firenci.

Vjerojatno su slike prvobitno imale lučno oblikovane vrhove kako bi odgovarale ispod gotičkih svodova. Ucello ih je sam preoblikovao u pravokutne ploče prilikom selidbe, pri čemu su neki dijelovi odrezani, te se koplja ne vide i izgledaju slomljeno.[3]

Danas su ove tri slike razdvojene u muzejima u Firenci (Uffizi), Parizu (Louvre) i Londonu (Nacionalna galerija):

Odlike[uredi | uredi kôd]

Tri slike najvjerojatnije prikazuju različite prizore iz iste bitke koja je trajala osam sati: zoru (London), podne (Firenca) i sumrak (Pariz):

Središnji lik prve slike je Niccolò da Mauruzi da Tolentino na svom bijelom konju, koji je bio vođa pobjedničkih snaga Firence, kako juriša protiv brojnijeg neprijatelja. Prepoznatljiv je po motivu Salomonova čvora na svojoj zastavi i turbanu na glavi mjesto kacige (naime, bio je poznat po nesmotrenosti).[5] U prednjem planu, slomljena koplja i mrtvi vojnik su pažljivo organizirani u ortogonalnim smjernicama perspektive stvarajući snažnu iluziju dubine prostora. S druge strane, krajolik se poput tapiserije uzdiže iznad likova prkoseći perspektivi. Ova iluzija zastora podsjeća na pozornicu i naglašava rat kao kazališnu ceremoniju[6] Druga, koja se nalazi u galeruji Uffizi, je jedina potpisana; vjerojatno jer je bila namijenjena da bude središnja u triptihu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bitka kod San Romana
  1. Enciklopedijski članak: Uccello, Paolo, on-line izdanje Hrvatske enciklopedije Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Pristupljeno 19. listopada 2016.
  2. Paolo Uccello The Battle of San Romano NG583, Nacionalna galerija u Londonu (engl.) Pristupljeno 19. listopada 2016.
  3. Paolo Ucello, BITKA KOD SAN ROMANAArhivirana inačica izvorne stranice od 23. lipnja 2012. (Wayback Machine), galerija.wikispaces.com, Pristupljeno 19. listopada 2016.
  4. Dillian Gordon, National Gallery Catalogues: The Fifteenth Century Italian Paintings, Volume 1, 2003., str. 378.–397. ISBN 1-85709-293-7
  5. Private Life of a Masterpiece, Series 4, BBC TV, 2005. (engl.)
  6. Denny Davis, Jacobs Hofrichter, i Simon Roberts, Janson's History of Art, The Western Tradition, Eighth Edition, Laurence King Publishing LTD., London, 2011. str. 538. ISBN 9780205685172

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]