Bitka s Amazonkama

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Peter Paul Rubens - Battle of the Amazons - WGA20302.jpg
Bitka s Amazonkama
Peter Paul Rubens, 1618.
uljene boje na dasci
121 × 165,5 cm
Alte Pinakothek, München
Portal: Likovna umjetnost

Bitka s Amazonkama je slavno ulje na drvu Petera Paula Rubensa iz 1618. godine koje je jedno od najdramatičnijih slika baroka i europskog slikarstva općenito.

Na slici Willema van Haechta (1593. – 1637.) iz 1628. godine vidi se da je Bitka s Amazonkama tada bila u posjedu galerije Cornelisa van der Geesta. Na slici su također portretirani suvremenici kao što su španjolska kraljevna Eugenia, nadvojvoda Albert od Austrije, princ Władysław Vasa od Poljske i Peter Paul Rubens ispod svoje slike (dolje lijevo).

Povijest[uredi | uredi kôd]

Sliku je Rubens vjerojatno naslikao već 1615. godine za antwerpenskog trgovca Cornelisa Van der Geesta, koji je prvi prepoznao umjetnikov talent. Uz njegovu pomoć je Rubens uspio dobiti narudžbu za oslikavanje “Podizanja križa” iz 1610. godine za antwerpensku prvostolnicu. Danas se slika nalazi u pinakoteci (Alte Pinakothek) u Münchenu.

Odlike[uredi | uredi kôd]

Slika predstavlja mitološku bitku Argonauta s divljim ženama ratnicama - Amazonkama (Amazonomahija). To je kovitlac ljudskih i životinjskih tijela, bujnost i jedrina oblika i uzavrelost pokreta, isprepletena slojevitost kompozicije koja je sve oblike sažela u jedinstvenu cjelinu – elipsu. Svaki naslikani detalj odražava sjaj oblika i materijala, a tema je preplet mitološke teme i aktualne političke situacije – najava Tridesetogodišnjeg rata.

Poveznice[uredi | uredi kôd]