Blago Zadro

Izvor: Wikipedija
Inačica 4070494 od 22. travnja 2013. u 15:44 koju je unio SpeedyBot (razgovor | doprinosi) (lektura)
Blago Zadro
Zadro tijekom obrane Vukovara
Zadro tijekom obrane Vukovara
Zadro tijekom obrane Vukovara
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 31. ožujka 1944.
Mjesto rođenja Donji Mamići, Bosna i Hercegovina
Datum smrti 16. listopada 1991.
Mjesto smrti Vukovar, Hrvatska
Nacionalnost Nepoznata kratica »H« Hrvat
Nadimak Šljuka[1]
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1991.
Čin General bojnik (posthumno)
Ratovi Domovinski rat
Važnije bitke Bitka za Vukovar
Vojska Hrvatska vojska
Rod vojske Hrvatska kopnena vojska
Zapovijedao 3. bojna 204. brigade

Blago Zadro (Donji Mamići-Ledinac kraj Gruda, 31. ožujka 1944. - Vukovar, 16. listopada 1991.) jedan je od najvećih heroja Domovinskog rata. Posmrtno je dobio čin general-bojnika.

Životopis

Rođen u Bosni i Hercegovini, kao desetogodišnjak doselio se iz rodne Hercegovine zajedno s obitelji u Borovo Naselje, gdje je završio školu, zaposlio se u tvornici "Borovo" i osnovao obitelj. Početkom demokratskih promjena, aktivno se uključio u politički život toga kraja i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru te se aktivno uključuje u organiziranje obrane pred nastupajućom velikosrpskom agresijom. Po izbijanju krvave Bitke za Vukovar zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti preuzima zapovijedanje obranom čitavog Borova Naselja. Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane Borova Naselja. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana "Groblje tenkova", zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera. Bio je hrabar i odlučan, zapovjednik koji je u borbu kretao prvi, no iz jedne se nije vratio. Poginuo je 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je junački vodio svoje suborce u akciju.[2]

Od trojice sinova dvojica najstarijih također su se uključili u obranu, najstariji Robert (1969.) kasnije je poginuo u borbama kod Kupresa, upavši sa suborcima u tenkovsku zamku. Kasnije je kod Kupresa podignut spomenik "petorici Vukovaraca".

Blago Zadro pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u ljeto '98. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju. Njegov sin Robert godinu dana poslije, identificiran je iz zajedničke grobnice u Zagrebu nakon što je godinama njegova sudbina bila nepoznata. Otac i sin Zadro počivaju na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

Naslijeđe

Ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola 'Blago Zadro' te Osnovna škola 'Blago Zadro' u Borovom naselju.

Zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velike karizme koju je stekao još za vrijeme bitke za Vukovar, po završetku Domovinskog rata postao je jedna od najvećih i najpoštovanijih ikona hrvatskog rata za nezavisnost.

Po njemu je imenovana i jedna ulica u Grudama, Splitu i Zagrebu.

Dužnosti

Spomenik Blagi Zadru na Trpinjskoj Cesti u Vukovaru
  • 1991. - Predsjednik MZ "Bratstvo i jedinstvo"
  • 1991. - Zapovjednik obrane Borovog Naselja
  • 1991. - Zapovjednik 3. bojne 204. brigade HV za Borovo Naselje i Trpinjsku cestu

Činovi

Blago i Robert Zadro, grob na Memorijalnom groblju u Vukovaru

Izvori