Krupatica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Blicca bjoerkna)
Krupatica
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Actinopterygii
Red:Cypriniformes
Porodica:Cyprinidae
Rod:Blicca
Vrsta:B. bjoerkna
Dvojno ime
Blicca bjoerkna
Linnaeus, 1758
Baze podataka

Krupatica (Blicca bjoerkna; sinonim Abramis bjoerkna) vrsta je slatkovodne ribe porodice šarana (latinski Cyprinidae), roda deverike (latinski Abramis), reda šaranki (latinski Cypriniformes).

Poznata je i pod nazivima: Platica, Halider, Jurjevčan i Kerekinja.

Osnovna obilježja[uredi | uredi kôd]

Karakterističnog oblika srebrne ploče, plosnato, visoko tijelo kao i deverika, ali još manje glave i tupih usta. Prosječna im je dužina 20-35 centimetara, težine od 200 do 300 grama, iznimno do 3,6 kilograma, brončano–zelena, sasivim bokovima i bijelim trbuhom. Boja je često sjajnija od uobičajenih deverika. Doživi približno 15 godina.

Krupatica gore, deverika dolje.

Slične ribe po izgledu[uredi | uredi kôd]

Lako se može zamijeniti s deverikom (Abramis brama), pogotovo u mlađim stadijima. Krupatica je nešto deblja s krupnim i svjetlijim ljuskama na bokovima, a peraje su joj na vrhovima žućkasto–narandžaste, dok kod deverike prevladava tamna boja i žuto–zlatna boja ljuski.

Stanište i ponašanje[uredi | uredi kôd]

U mirnim vodama ili slabim strujama, u jezerima i barama. Živi u velikim jatima. Njezino stanište proteže se u Europi istočno od Francuske pa do Urala, osim Italije i Grčke.

Način hranjenja[uredi | uredi kôd]

Krupatica (Blicca bjoerkna).

Ove ribe hrane se bentosom (malim mekušcima, ličinkama kukaca, crvima) i planktonom te dijelovima biljaka. Mlađ se hrani zooplanktonom. To je riba s izdužujućim cjevastim ustima koja joj pomažu kod iskapanja hrane.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Krupatica spolno sazrijeva u dobi od 4 godine. Mriještenje se odvija između svibnja i lipnja. Ženke polažu jajašaca na potopljene obalne biljake. Plodnost krupatice je u rasponu 10.000–80.000 jajašaca po ženki.

Često se križa s drugim vrstama, deverikama, bodorkom ili crvenperkom.

Ekonomski nema veći značaj. Ribari je hvataju zajedno s deverikom i drugom bijelom ribom. Meso je slabije kvalitete.

Strani nazivi[uredi | uredi kôd]

Silver Bream (engleski); Güster (njemački); Blicca (talijanski); Brema blanca (španjolski); Brème bordelière (francuski); Густера (ruski)

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Krupatica
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Krupatica