Bojna za specijalna djelovanja

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Bojna za specijalna djelovanja
Oznaka Bojne za specijalna djelovanja
Osnovana 8. rujna 2000.
Grana pristožerna postrojba GS OS RH
Vrsta postrojba za specijalne operacije
Veličina 300 pripadnika
Sjedište Vojarna "Drgomalj" Delnice
Zaštitnik Sv. Mihovil
Geslo "Svi su pozvani, rijetki su odabrani"
Dan postrojbe 8. rujna
Odlikovanja Red bana Josipa Jelačića[1]
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
pukovnik Perica Turalija
Znakovlje
Beretka zelena

Bojna za specijalna djelovanja (kratica BSD) elitna je postrojba oružanih snaga Republike Hrvatske. U sastavu je pristožernih postrojbi Glavnog stožera Oružanih snaga. Nastala je 8. rujna 2000., spajanjem djelatnika Središta za posebne borbene vještine iz "Šepurina" i 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Bojna za specijalna djelovanja ima središte u Vojarni "Drgomalj" u Delnicama.

Bojna je danas najelitnija postrojba Hrvatske vojske te jedna od najbolje obučenih i najbolje opremljenih postrojbi za specijalne operacije u širem državnom okruženju. Simbol postrojbe je zmija te se pripadnici postrojbe često pogrešno nazivaju kobrama, jer zmija koja se nalazi na grbu postrojbe je poskok, jedna od najopasnijih i najotrovnijih zmija koja se nalazi na području Europe i Hrvatske.

Povijest[uredi VE | uredi]

Pokazna vježba satnije za gradsko i antiterorističko djelovanje
Padobranci
Pokazna vježba Bojne za specijalna djelovanja i Ministarstva unutarnjih poslova

Okosnicu Bojne za specijalna djelovanja čine pripadnici hrvatske vojske koji su proizašli iz Domovinskog rata i koji su bili u sastavu specijalnih i izvidničkih postrojbi i gardijskih brigada. Do danas je izrasla u najelitniju i najobučeniju postrojbu Hrvatske vojske, a njezini pripadnici osposobljeni su za operacije na kopnu, moru i u zraku, u svim vremenskim uvjetima i na svim terenima.

Među ostalim postrojba je specijalizirana za ubacivanje u neprijateljsku pozadinu i izvlačenje snaga iz neprijateljske pozadine zrakom, vodom i kopnom, antiteroristička djelovanja, pružanje pomoći u mogućim elementarnim nepogodama i nesrećama većih razmjera, sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama, provedbu specijalnih djelovanja u vojnim i nevojnim operacijama poput traganja i spašavanja, izviđanje, prikupljanje i obradu obavještajnih podataka, izvođenje diverzantskih akcija u vodi, zraku i na kopnu, posebno na nepristupačnom terenu i drugo.

Bojna za specijalna djelovanja je iz sastava pristožernih postrojbi HKoV-a prepozicionirana u pristožerne postrojbe GS OS RH čime je podignuta na stratešku razinu odlučivanja u svrhu poboljšavanja uvjeta njezine uporabe (skraćen je proces donošenja odluka smanjenjem jedne zapovjedne razine).

Od osnivanja postrojba je prošla kroz dva preustroja. Drugi je završio 2008. U sklopu njega, Bojna za specijalna djelovanja povećala se sa 150 pripadnika na 300. Svrha je preustroja bila spojiti sve specijalne postrojbe koje su djelovale unutar Oružanih snaga u jednu ustrojbenu cjelinu, tako da je BSD danas jedina specijalna postrojba u Hrvatskoj vojsci. Po novom ustroju, u sastav je ušla satnija antiterorističke vojne policije i satnija pomorskih diverzanata, tako da su u BSD-u zaokružene sve specijalnosti unutar Oružanih snaga. Postrojba provodi niz obuka kao što su ronilačke, padobranske, alpinističke, snajperske, i to kako za svoje pripadnike tako i za pripadnike svih ostalih postrojbi Hrvatske vojske.[2]

Ustroj[uredi VE | uredi]

  • Zapovjedni vod - zadužen za osiguranje sustava veze, sanitet, opskrbu i transportno osiuranje
  • 1. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu zračnodesantnih operacija te zauzimanje i osiguranje zračnodesantne osnovice.
  • 2. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu operacija u brdsko-planinskom okružju te zimskim uvjetima. Nositelj provedbe obuke skijanja i alpinizma.
  • 3. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu amfibijsko-desantnih operacija na moru i unutrašnjim vodama. Nositelj provedbe obuke za borbenog plivača i ronioce.
  • Satnija za gradsku i antiterorističku borbu - specijalizirana za gradsko i antiterorističko djelovanje. Posebno osposobljena za pripremu i provedbu antiterorističkih operacija (izravne akcije na objekte, rješavanje talačkih situacija) te osiguranju VIP osoba. Nastala je uklapanjem Antiterorističke jedinice Vojne policije (ATVP) u BSD.
  • Satnija za vatrenu potporu - nositelj provedbe snajperske i minobacačke obuke. Daje izravnu vatrenu potporu ostalim cijelinama BSD [3]

Selekcija[uredi VE | uredi]

Na selekcijsku obuku dragovoljno dolaze pripadnici svih grana Oružanih snaga. Svi kandidati najprije prolaze psihološka testiranja i zdravstveni pregled, a nakon toga pristupaju motoričkim pripremama. Oni koji sve to zadovolje pristupaju selekcijskoj obuci koja se provodi u kampu na Udbini i traje 90 dana. Koji uspješno prođu obuku, raspoređuju se u specijalističke satnije: ronioce, padobrance, antiterorističku satniju, alpiniste ili u satniju za vatrenu potporu. Tek kad pristupe postrojbi započinje njihova prava specijalistička obuka, školovanje, i to kako u zemlji tako i u inozemstvu. Mladi ljudi koji se kandidiraju za obuku moraju biti najmanje dvije godine u sustavu Oružanih snaga. Na selekcijsku obuku u pravilu se javlja do osamdesetak ljudi. Negdje polovica zadovolji sve kriterije potrebne da mogu pristupiti selekcijskoj obuci, a od njih su u pravilu u postrojbu prima deset do dvanaest ljudi.[2]

Poveznice[uredi VE | uredi]

Bilješke[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Bojna za specijalna djelovanja