Bojna zračnog motrenja i navođenja

Izvor: Wikipedija
Bojna zračnog motrenja i navođenja
Aktivna
Država Hrvatska
Grana Hrvatsko ratno zrakoplovstvo
Uloga zračno motrenje i navođenjae
Sudjelovanje u borbama Domovinski rat
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
pukovnik Dalibor Benko

Bojna zračnog motrenja i navođenja (Bojna ZMIN) postrojba je Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zadaća je Bojne ZMIN stalnim radarskim nadzorom zračnog prostora otkrivati, identificirati i pratiti zrakoplove u zračnom prostoru Republike Hrvatske, navoditi borbene zrakoplove na neidentificirane zrakoplove, zrakoplove s nepoznatim namjerama i protivničke zrakoplove, te pružiti radarsku potporu provedbi letačkih zadaća zrakoplovima OSRH kao i zrakoplovima savezničkih snaga. Podatke o situaciji u zračnom prostoru distribuira uvezanim korisnicima.

Postrojba je po novom ustroju početkom 2008. godine prešla iz brigade u bojnu.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Sustav zračnog motrenja i navođenja u Oružanim snagama Republike Hrvatske osnovan je u srpnju 1991. godine. Na inicijativu zrakoplovne grupe pri Glavnom stožeru HV-a, tijekom jeseni 1991. u blizini Bjelovara uvodi se u upotrebu prvi radar. U radu postrojbe se koristi i radar Državnog hidrometeorološkog zavoda u Slavoniji. Znatnijem razvoju sustava pridonosi zaposjedanje radarskog položaja Šašina greda kraj Siska.[2]

Ustrojavanjem 170. brigade ZMIN-a nastavlja se prikupljanje opreme, većinom ruskih radara koje je koristila JNA, a koji su došli u posjed hrvatske strane prilikom zauzimanja vojarni.

170. brigadu ZMIN su činile tri bojne smještene u Kurilovcu, Osijeku i Splitu te Satnija za održavanje i razvoj. Svaka bojna se sastojala od operativnog središta te 3-4 radarske postaje. Motriteljskim radarima, radarima za mjerenje visine te sustavima veza su dostignute sposobnosti za provedbu zadaći sustava i radarsku potporu zrakoplovima HRZ-a.

Zadaća Bojne ZMIN neprekidan je nadzor zračnog prostora Republike Hrvatske i prilaza njezinu teritoriju te pružanje radarske potpore borbenom djelovanju snaga HRZ-a i održavanje borbene opreme sustava ZMIN.

Od 2000. godine u upotrebu su uvedeni moderni američki trodimenzionalni radari FPS-117 dometa 450 kilometara. Radare proizvodi američka tvrtka Lockheed Martin. Prvi je instaliran na Sljemenu, a nakon toga i na ostala četiri radarska središta.

170. brigada ZMIN je 2008. godine pretvorena u Bojnu ZMIN koja se sastoji od devet cjelina.[1] Bojnu čini Zapovjedništvo, pet radarskih postaja u Borincima, Papuku, Sljemenu, Učki i Pelješcu, dva operativna središta, Središte za nadzor zračnog prostora u Podvornici kraj Zagreba i Sektorsko operativno središte u Splitu te Satnija za zrakoplovno-tehničko održavanje i opskrbu koja održava radarske sustave.

Zadaće[uredi | uredi kôd]

Zadaća Bojne ZMIN je neprekidan nadzor zračnog prostora Republike Hrvatske, pružanje radarske potpore borbenom djelovanju snaga HRZ-a te održavanje radara i opreme.

Bojna ZMIN osim vojnih, provodi i zadaće potpore civilnim strukturama. Tri radara Bojne ZMIN uvezana su u sustav Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) koja je odgovorna za upravljanje civilnim zračnim prometom, dok je Bojna ZMIN odgovorna za sigurnost zračnog prostora.

Bojna ZMIN daje radarsku potporu i snagama Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u protupožarnoj sezoni, snagama Obalne straže te surađuje s Ministarstvom vanjskih poslova, od kojeg dobiva diplomatska odobrenja za letove stranih državnih zrakoplova.

Od ulaska Hrvatske u NATO Bojna ZMIN podatke šalje NATO-ovim središtima za zračne operacije u Italiji, nadređenom operativnom središtu u Španjolskoj i u vrhovno zapovjedništvo za zračne snage u Europi u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj. Bojna razmjenjuje podatke i s operativnim središtima u Italiji, Sloveniji i Mađarskoj.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b "Novi zapovjednik ZMIN-a", Hrvatski vojnik, broj 171/2008. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. travnja 2009. Pristupljeno 15. prosinca 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. "Bojna ZMIN – čuvari hrvatskog neba", Hrvatski vojnik, broj 571/2019. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. travnja 2009. Pristupljeno 10. prosinca 2021. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • "Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana", informativno promidžbeni materijal, MORH-OSRH-HRZ, 2009., ISBN 978-953-193-073-4