Branka Raunig

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Branka Raunig
Rođenje 1. siječnja 1935.
Sarajevo, BiH
Smrt 13. lipnja 2008.
Bihać, BiH
Državljanstvo BiH
Polje arheolog

Branka Raunig (Sarajevo, 1. siječnja 1935. - Bihać, 13. lipnja 2008.), bosanskohercegovačka arheologinja

Životopis[uredi | uredi kôd]

Odrasla je u Kraljevu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. U rujnu 1954. upisala je studij arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a diplomirala 1958. u klasi profesora Dr Branka Gavele, sa prosječnom ocjenom 8,85. Magistarsku diplomu stekla je na istom fakultetu obranom teme Japodski kameni sepulkralni i sakralni spomenici, u siječnju 1971., a doktorsku disertaciju: Figuralne predstave u kulturi prahistorijskih Japoda odbranila je također u Beogradu 1997.g.

Od siječnja 1959. radila je kao arheolog u Muzeju Pounja u Bihaću, zatim nekoliko godina u Muzeju Đakovštine u Đakovu, da bi se 1971. vratila u Bihać na položaj direktora Muzeja Pounja, ali i rukovodioca arheološkog odjeljenja. Umirovljena je 1998. od kada surađuje u Godišnjaku Centra za Balkanološka ispitivanja Akademije nauka i umjetnosti u Sarajevu. U toku radnog vijeka učestvovala je kao suradnik na brojnim arheološkim iskopavanjima širom tadašnje Jugoslavije, dok je na terenu Muzeja Pounja organizirala i rukovodila nizom istraživanja pretežno japodskih, ali i antičkih, kao i srednjovjekovnih lokaliteta.

Djela[uredi | uredi kôd]

Objavila je više od 40 stručnih i naučnih priloga u eminentnim arheološkim časopisima, kao što su: Glasnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Wissenschaftliche Mitteilungen aus Bosnisch-herzegovinischen Landesmuseums Sarajevo, Zbornik krajiških muzeja Banja Luka, Radovi Muzeja grada Zenice, Lika – izdanje Hrvatskog arheološkog društva Split, Vjesnik Arheološkog muzeja Zagreb, Opuscula archaeologica Zagreb, Arheološki vestnik Ljubljana, Arheološki pregled Ljubljana, Starinar Beograd, Arheološki pregled Beograd i dr.

S obzirom na činjenicu da je bila jedini arheolog na prostoru od cca 5000 km² bavila se svim periodima arheologije, te je objavila nekoliko tekstova o antičkim nalazima iz Pounja, kao i o kasnosrednjovjekovnim gradovima. Ipak, njenu osnovnu preokupaciju predstavljala je prapovijest i to posljednji milenij prije naše ere, kada su na širem prostoru oko Bihaća živjeli pripadnici plemenske zajednica Japoda, čijem je proučavanju posvetila pretežan dio svoga angažmana u arheologiji. Knjigu Umjetnost i religija prahistorijskih Japoda objavila je 2006. godine u Bihaću.


Branka Raunig nakon dugog perioda provedenog u bolnici Dr. Irfana Ljubijankića u Bihaću na dan 13. 6.2008 godine preminula od jake upale pluća. Bolovala je od astme.