Brazilski nacionalni muzej

Izvor: Wikipedija
Glavna zgrada Muzeja

Brazilski nacionalni muzej ustanova je u Riu de Janeiru.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Muzej je izgradio kralj Joao VI. godine 1818. pod imenom Kraljevski muzej. Smatrao je kako je Brazil nedovoljno istražena zemlja i te da ju je potrebno bolje istražiti. Muzej je prvotno imao biljne i životinjske izloške, osobito ptičje. Zbog toga je nazvan i Kućom ptica.

Kada se Pedro I. od Brazila oženio za austrijsku Leopoldinu, krajem 19. stoljeća muzej su posjećivali mnogi Europljani, kao Maximilian zu Wied-Neuwied, Johann Baptist von Spix, Carl Friedrich Philipp von Martius itd.

Pedro II. od Brazila upotpunio je muzej antropološkim, paleontološkim i arheološkim zbirkama. Nabavio je izloške iz starog Egipta, te fosile. Time je muzej postao najznačajnjiji u Južnoj Americi.

Svrgnućem monarhije, muzej je premješten u carsku rezidenciju Paso, gdje se i danas nalazi. Od 1945. vlasnik mu je Federalno sveučilište Ria de Janeira. Postoje antropološke, sociološke, biljne, životinjske, geološke i paleontološke zbirke.

Tu se izlažu životinje, kukci, minerali, oruđe i oružje domorodaca, mumije, južnoamerički atefakri, merteori, fisioli itd.

Požar u Brazilskom nacionalnom muzeju 2018.

Dne 2. rujna 2018. godine skoro cjelokupna zbirka muzeja uništena je u požaru nepoznatog uzroka.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. www.telegram.hr, "Golema tragedija: sinoć je gorio 200 godina star Nacionalni muzej u Riju", objavljeno i pristupljeno 3. rujna 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]