Brodogradilište Uljanik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Uljanik
Vrsta privatno, aktivno, u stečaju
Osnovana Flag of Austria-Hungary 1869-1918.svg 1856., Pula, Austro-Ugarska
Osnivač(i) Franjo Josip 1
Sjedište Pula, Hrvatska
Predsjednik Samir Hadžić
Djelatnost(i) brodogradnja, strojogradnja
Proizvodi brodovi, strojevi
Usluge remont, knjigovodstvo
Broj zaposlenih 281
Vlasnik Samir Hadžić
Web stranica Uljanik.hr

Uljanik je ime brodograđevinskog, strojograđevnog poduzeća u stečaju smještenog u Puli, u Hrvatskoj. Ime je dobio po otočiću na kojem su nekad rasle masline, a danas su pogoni obrade čelika i gradnje trupa. Jedno stablo se i danas čuva kao simbol.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pogled na brod građen u Uljaniku
Uljanik se nalazi na poluotoku nalik klinu u središtu zaljeva i prema njegovoj lijevoj obali

Uljanik je osnovan 1856. godine, u pomno odabranom pulskom zaljevu, kao brodogradilište ratne mornarice Austro-Ugarske. Temeljac za gradnju položila je carica Elizabeta 9. prosinca, te se taj datum proslavlja kao dan brodogradilišta, jednog od najstarijih danas u svijetu. Nepune dvije godine nakon polaganja temeljca - 5. listopada 1858. godine s navoza je porinut prvi brod - Kaiser s 5194 tone istisnine. Za austrougarsku mornaricu potom je napravljena flota od 55 raznih brodova, ukupne istisnine 53.588 tona.

Brodogradilište Scoglio Olivi u Puli, preteča današnjeg Uljanika, osnovano je 1918. godine. Godine 1921. podijeljeno je u dva dijela: "Arsenal" (kopneni dio) koji je ostao pod upravom državne ratne mornarice i "Uljanika" (otok) koji je postao dioničko društvo. Vlasnici su postali poduzetnici Cosulich iz Trsta.[1]

U dugačkom razdoblju kontinuiranog rada pulsko je brodogradilište prošlo kroz različita razdoblja razvoja. Za vrijeme talijanske vladavine bavi se popravcima, dokovanjem i rezanjem starih brodova. Nakon pada Italije, za vrijeme 2. svjetskog rata, brodogradilište je njemačka pomorska baza. Od 1947. godine obnavlja se u sklopu SFR Jugoslavije. Nastavlja s dokovanjem, rekonstrukcijama i popravcima brodova, a prva novogradnja isporučena je 1951. Pod svojim okriljem razvija strojogradnju, elektroproizvodnju i druge proizvodnje.

U Republici Hrvatskoj, od 1990., postaje dioničko društvo, preživljava krizne godine napada na Hrvatsku, nastavlja s brodograđevnom prozvodnjom različitih i specijalnih brodova, a u drugoj polovici 1998. ulazi u razdoblje velike tehnološke obnove. Od 1947. do polovice 2000. Uljanik isporučuje 201 brod, s ukupno više od 6 milijuna DWT, kupcima sa svih kontinenata.

Osvijetljene dizalice u Uljaniku.

Uljanikovi stručnjaci projektiraju, konstruiraju i izrađuju sve vrste brodova, tako za prijevoz nafte i naftnih prerađevina, za prijevoz rasutih tereta, kontejnera, kamiona vagona, automobila, putnika. Svaki brod je osebujan, napravljen prema specifičnim zahtjevima kupaca.

Na VLCC gradnjama pulsko je brodogradilište razvilo tehnologiju gradnje trupa iz dva dijela te spajanjem dviju polovica u moru. Na taj način, od 1972. do 1976. napravljeno je 11 brodova, a najveći su Tarfala, 275.000 DWT za kompaniju iz Stockholma "Trafialtiebolaget Grangesberg" te Kanchenjunga s 277.120 tona nosivosti, isporučen 1975. godine indijskoj kompaniji "The Shipping Corporation of India".[2]

U Uljaniku je 31. siječnja 2018. porinut jedinstven luksuzni putnički brod za polarna istraživanja "Scenic Eclipse", prvi polarni kruzer na svijetu, opremljen malom podmornicom i dvama helikopterima za istraživanje.[3] Uljanik je podijeljen na više dioničkih društva, a to su: Uljanik brodogradnja 1856, Uljanik Tesu, Uljanik IRI, Uljanik zajednički poslovi.

Poznati brodovi konstruirani u Uljaniku[uredi | uredi kôd]

Dokumentarni filmovi[uredi | uredi kôd]

O teškim radnim uvjetima u Uljaniku Andrej Korovljev snimio je dokumentarni film Godine hrđe.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Brodogradilište Uljanik.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Brodogradilište Uljanik
  1. Stotinu godina pulskog brodogradilišta Scoglio Olivi. Glas Istre. 28. siječnja 2018. Pristupljeno 24. siječnja 2020.
  2. Uljanik d.d.: Povijest
  3. S navoza Uljanika porinut prvi polarni kruzer u svijetuInačica izvorne stranice arhivirana 28. veljače 2018. HRT vijesti, objavljeno 31. siječnja 2018.
  4. Factum Godine hrđe (pristupljeno 24. rujna 2019.)

Više informacija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]