Squirtle

Izvor: Wikipedija
Squirtle

Japansko ime ゼニガメ Zenigame
Redni broj 7
Generacija prva
Vrsta Vodeni
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Wartortlea
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0,5 m
Masa 9,0 kg
Sposobnost Bujica (Torrent)

Squirtle (ゼニガメ Zenigame u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Squirtlea u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Squirtlovo je ime kombinacija engleskih riječi "squirt" = mlaz vode, što je njegova osnovna tehnika u borbama Pokémona, i "turtle" = kornjača. Istovremeno, njegovo bi ime moglo biti kombinacija engleskih riječi "squirrel" = vjeverica, i "turtle" = kornjača, jer je Squirtle Pokémon koji je izgledom identičan kornjači s repom nalik vjeveričinom.

Njegovo japansko ime, Zenigame, vjerojatno dolazi od japanske riječi "zenigame", što doslovno znači riječna kornjača.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Nakon rođenja, njegova leđa očvrsnu u oklop. Sposoban je silovito ispaljivati pjenu iz usta.
  • Pokémon Yellow: Ispaljuje vodu na plijen dok je unutar vode. Kada je u opasnosti, povlači se u svoj oklop.
  • Pokémon Gold: Njegov oklop mekan je pri rođenju. Ubrzo nakon toga, postaje tako čvrst da će se svačiji prsti odbiti od njega.
  • Pokémon Silver: Oklop, koji očvrsne nakon rođenja, veroma je otporan. Ako ga netko podbode, odbit će se natrag.
  • Pokémon Crystal: Kada se osjeća ugrožen, povlači udove u oklop i ispaljuje vodu iz usta.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Squirtleov oklop ne koristi mu samo kao zaštita. Zaobljen oblik oklopa i udubine na njemu smanjuju trenje u vodi, omogućujući ovom Pokémonu plivanje pri visokim brzinama.
  • Pokémon Emerald: Oklop mu ne koristi samo kao zaštita. Njegov zaobljeni oblik i udubine na njemu smanjuju trenje u vodi, omogućujući Squirtleu plivanje pri visokim brzinama.
  • Pokémon FireRed: Kada povuče svoj dugi vrat u oklop, ispaljuje vodu sa silovitom snagom.
  • Pokémon LeafGreen: Nakon rođenja, njegova leđa očvrsnu u oklop. Silovito ispaljuje pjenu iz usta.
  • Pokémon Diamond/Pearl/Platinum: Povlači se unutar svoga oklopa, a zatim uzvraća ispaljivanjem vode koristeći svaku priliku.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

U igrama Pokémon Red i Blue, Squirtle je jedan od početnih Pokémona, tj. jedan od Pokémona s kojim igrač započinje igru. Poké lopta koja sadržava Squirtlea (jedinog u ovoj igri) nalazi se u laboratoriju profesora Oaka u gradu Palletu. Ako igrač odabere Squirtlea, njegov će protivnik odabrati Bulbasaura. Squirtle će biti na 5. razini, što je slučaj s gotovo svim početnim Pokémonima

U igri Pokémon Yellow, Squirtlea je moguće dobiti u gradu Vermilionu. Policajka Jenny dat će Squirtlea igraču nakon što igrač pobijedi poručnika Surgea. Ova je situacija vjerojatno inspirirana načinom na koji je Ash uhvatio svojeg Squirtlea. U ovoj igri igrač može dobiti i druga dva početna Pokémona, Charmandera i Bulbasaura, pričajući s određenim likovima unutar igre. Squirtle dobiven u gradu Ceruleanu bit će na 10. razini.

U igrama FireRed i LeafGreen, Squirtlea je moguće pronaći (kao u igrama Pokémon Red i Blue) unutar laboratorija profesora Oaka, kao jednog od ponuđenih početnih Pokémona.

Squirtle je smatran osrednjim izborom početnog Pokémona, pošto je otporan i učinkovit u prvoj dvorani, no nije učinkovit u borbi protiv sljedeće dvije.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Obaranje (Tackle) Normalni
Zamah repom (Tail Whip) Normalni 4
Mjehurići (Bubble) Vodeni 7
Povlačenje (Withdraw) Vodeni 10
Vodeni pištolj (Water Gun) Vodeni 13
Ugriz (Bite) Mračni 16
Brza vrtnja (Rapid Spin) Normalni 19
Zaštita (Protect) Normalni 22
Vodeni puls (Water Pulse) Vodeni 25
Vodeni rep (Aqua Tail) Vodeni 28
Udarac glavom (Skull Bash) Normalni 31
Ples kiše (Rain Dance) Vodeni 34
Vodena crpka (Hydro Pump) Vodeni 37

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 44
 
Attack: 48
 
Defense: 65
 
Special: 50
 
SpAtk: 50
 
SpDef: 64
 
Speed: 43
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Tijekom jednog vremenskog perioda, Ash Ketchum imao je Squirtlea u svom aktivnom timu. Kao napušten Pokémon kojeg je vlastiti trener odbacio, Squirtle se udružio s još četiri Squirtlea i osnovao zločinačku družinu. Kada je družina spasila obližnji gradić od šumskog požara, postaju vatrogasna družina toga grada – doduše, bez svoga vođe, koji je odlučio otići s Ashom. Squirtle je u Ashovom timu bio tijekom većine Ashovih putovanja kroz Kanto regiju, Orange otoke i dijelove Johto regije prije povratka u svoju družinu.

Mnogi mladi Squirtli viđeni su laboratoriju profesora Oaka. Jedan od malenih Squirtlea posebno se svidio mladoj Pokémon koordinatorici i Ashovoj prijateljici May, pridruživši se njenom timu. Mayin se Squirtle kasnije razvio u Wartortlea.

Ashov se Squirtle vratio u Ashov tim u epizodi "First Pokémon! Final Battle!", u kojoj je upoznao Mayinog Squirtlea, i pobijedio Brandonova Ninjaska, ali je izgubio protiv njegova Solrocka.

Iako je viđen samo u ubačenoj sceni događaja iz prošlosti tijekom epizode "Challenge Of The Samurai!", Gary Oak također je započeo svoje putovanje sa Squirtleom, koji se tijekom svog putovanja s Garyjem razvio u Blastoisea.