Carla Del Ponte

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Carla del Ponte)
Carla Del Ponte

Carla Del Ponte (Bignasco, 9. veljače 1947.), švicarska pravnica talijanskog jezika, bivša glavna tužiteljica pri Međunarodnom sudištu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (1999-2007), bivša veleposlanica Švicarske Konfederacije u Argentinskoj Republici (2008-2011), te bivša članica Neovisnoga međunarodnoga istražnog povjerenstva za Sirijsku Arapsku Republiku pod pokroviteljstvom Visokog povjerenika UN za izbjeglice (2012-2017).

Carla Del Ponte rođena je u Bignascu, u italofonome kantonu Ticino u Švicarskoj 9. veljače 1947. Nakon završene srednje škole studirala je pravo prvo u Bernu, pa u Ženevi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Godine 1972. postigla je magisterij prava (Legum Magistra).

Nedugo poslije magisterija zapošljava se u pravnoj tvrtci u Luganu, koju napušta 1975. kada osniva svoju tvrtku. Godine 1981. Carla Del Ponte imenovana je za istražnog suca, i nedugo poslije imenovana je javnim tužiteljem u kantonalnom sudu u Luganu. Kao javna tužiteljica Del Ponte je radila sa slučajevima prijevare, trgovine drogom, krijumčarenjem oružja, terorizma, te špijunaže. U tom razdoblju skupa s talijanski zamjenikom tužioca u Palermu Giovannijem Falconeom otkrila je veze između švicarskih "perača" novca i talijanskih krijumčara droge kroz tzv. "pizza vezu". Ona je prva u Švicarskoj dokinula ispriku bankarske tajne pri otkrivanju tokova "opranoga" mafijaškog novca. Ona i Falcone su 1989 pukim slučajem izbjegli atentat u Falconeovoj vikendici u Palermu. Njega je Cosa nostra likvidirala 1992.

Nakon što je odslužila petogodišnji mandat kao federalna državna odvjetnica u Švicarskoj, Del Ponte je 1999. imenovana glavnom tužiteljicom za sljedeće sudove:

Radi povećanja ekspeditivnosti tribunala Vijeće sigurnosti je 2003. razdvojilo uloge tužitelja za ICTY i ICTR pa je Carlu Del Ponte na tribunalu za Ruandu zamijenio Hassan Bubacar Jallow. 1. siječnja 2008. na dužnosti glavnog tužitelja za ICTY naslijedio ju je Serge Brammertz.