Carla del Ponte

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Carla del Ponte

Carla del Ponte (Lugano, 9. veljače 1947.), švicarska pravnica talijanske nacionalnosti, bivša glavna tužiteljica pri Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Trenutačno je na dužnosti veleposlanice Švicarske Konfederacije u Argentinskoj Republici.

Carla del Ponte rodila se u gradu Luganu u Švicarskoj 9. veljače 1947. u talijanskoj obitelji. Nakon završene srednje škole započinje studirati pravo prvo u Bernu, i dalje nastavljajući svoje studije u Ženevi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Godine 1972. završava magisterij prava (Legum Magistra).

Nedugo poslije magisterija zapošljava se u pravnoj tvrtki u Luganu, koju napušta 1975. kada osniva svoju tvrtku. Godine 1981. Carla del Ponte imenovana je za istražnog suca, i nedugo poslije imenovana je javnim tužiteljem u okružnom sudu u Luganu. Kao javni tužitelj Del Ponte je radila sa slučajevima prijevare, trgovine drogom, krijumčarenjem oružja, terorizma, te špijunaže. U tom razdoblju skupa s istražnim sucem Giovannijem Falkoneom otkrila je veze između švicarskih perača novca i talijanskih krijumčara droge kroz tzv. "pizza vezu". Odmah nakon pogibije Giovannia Falkonea u bombaškom atentatu na njegov auto, u Palermu gdje je Del Ponte stanovala pronađeno je pola tone eksploziva, no Del Ponte je bila evakuirana na vrijeme. Poslije Falkonijeve smrti i bliske pogibelji u Palermu, Carla del Ponte postala je odlučna u borbi sa zločinačkim skupinama, i uporna u svojim namjerama.

Nakon što je odslužila petogodišnji mandat kao federalna državna odvjetnica u Švicarskoj, Del Ponte je 1999. imenovana glavnom tužiteljicom za sljedeće sudove:

Zbog povećanja ekspeditivnosti tribunala Vijeće sigurnosti je 2003. razdvojilo uloge tužitelja za ICTY i ICTR pa je Carlu Del Ponte na tribunalu za Ruandu zamijenio Hassan Bubacar Jallow. 1. siječnja 2008. na dužnosti glavnog tužitelja nasljedio ju je Serge Brammertz.