Charlton Heston

Izvor: Wikipedija
Charlton Heston
Charlton Heston
Charlton Heston u Maršu na Washington 1963.
Rodno ime John Charles Carter
Rođenje 4. listopada 1924. ( Evanston, Illinois, SAD)
Smrt 5. travnja 2008. ( Beverly Hills, Kalifornija, SAD)
Godine rada 1941.2003.
Supruga Lydia Clarke (1944. – 2008.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Charlton Heston (4. listopada 1923.5. travnja 2008.), američki filmski, kazališni i televizijski glumac, nagrađen Oscarom za glavnu ulogu u filmu Ben-Hur.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se kao John Charles Carter u mjestu Evanston, savezna država Illinois. Roditelji su mu se razveli kada je imao 10 godina. Prezime "Heston" je dobio od očuha, Chestera Hestona. U srednjoj školi bio je aktivan u dramskoj grupi, pa je dobio stipendiju za sveučilište Northwestern. Prvu je filmsku ulogu imao 1941., a sljedeću 1950. godine. U međuvremenu je bio u američkoj vojsci, oženio se Lydiom Clarke, s kojom je ostao do kraja života, a do kraja 1940-ih je nastupao u kazalištu. U filmskoj karijeri, koja je trajala preko 50 godina, najznačajnije su mu uloge u filmovima Deset zapovijedi, Ben-Hur, Planet majmuna i Soylent Green. Ukupno je ostvario 126 filmskih i televizijskih uloga.[1]

Bio je protivnik makartizma i rasne segregacije, kao i veliki aktivist za ljudska prava te je sudjelovao u Maršu na Washington 1963. godine. Vodio je i 45. dodjelu Oscara, 1973. godine.

Heston je bio zagovornik upotrebe oružja, te predsjednik "National Rifle Associationa" (NRA), udruge koja se zalaže za korištenje oružja u kućanstvima u svrhu samoobrane. Ta je njegova uloga više puta bila ismijavana, primjerice u dokumentarnom filmu Ludi za oružjem, gdje je autor filma Michael Moore posjetio Hestona u njegovom domu i kritizirao njega i njegovu udrugu. Heston je ustao i napustio intervju, a scenu je Moore uključio u film. Heston se često pozivao na sporni Drugi amandman Ustava SAD-a, koji omogućava nošenje vatrenog oružja.

Predsjednik George W. Bush dodijelio mu je Predsjedničko odličje slobode, najviše američko civilno odličje.

U mirovinu je otišao 2003. godine, nakon što je javno objavio da mu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Posljednje godine života proveo je prikovan za krevet. Umro je u svom domu na Beverly Hillsu, 5. travnja 2008. godine.

Charlton Heston u ulozi Mojsija u Deset zapovijedi

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Charlton Heston
Nedovršeni članak Charlton Heston koji govori o filmskom glumcu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.