Prijeđi na sadržaj

Chartreuse (liker)

Izvor: Wikipedija
Ovo je članak o likeru Chartreuse. Za druga značenja pogledajte Chartreuse (razdvojba).

Liker Chartreuse[1][2] francuski je liker koji je dostupan u zelenoj i žutoj verziji, a razlikuju se po okusu i udjelu alkoholi. Zeleni Chartreuse ima 55 % alkohola, dok je žuti blaži i ima 40 % alkohola.

Podrijetlo[uredi | uredi kôd]

Kartuzijanski redovnici ga izrađuju od 1737. prema uputama iz rukopisa[3] koji im je 1605. dao maršal Francuske[4] François Annibal d'Estrées,[5] i koje se od tada čuvaju u tajnosti. Ime je dobio po samostanu Velika Kartuzija[6] (La Grande Chartreuse), smještenom u planinaskom masivu Chartreuse, u regiji Grenobleu u Francuskoj.

Povijest rukopisa[uredi | uredi kôd]

Ovaj je rukopis vjerojatno djelo alkemičara iz 16. stoljeća s velikim znanjem o ljekovitom bilju[7] kombiniranog s vještinom miješanja, potapanja i omekšavanja 130 različitih vrsta od njih kako bi se stvorio savršeno uravnoteženi tonik. U ranom 17. stoljeću samo je nekoliko redovnika i još manje ljekara razumijevalo uporabu ljekovitog bilja u liječenju bolesti. Recept rukopisa je bio toliko složen da su u Vauvertu razumjeli i koristili samo njegove dijelove.

Početkom 18. stoljeća rukopis je poslan u Veliku Kartuziju gdje je pokrenuta iscrpna studija rukopisa. Samostanski ljekarnik, fra Jerome Maubec, konačno je 1737. razotkrio misteriju i iznio praktičnu formulu za pripremu eliksira.

Distribucija[8] i prodaja ovog novog lijeka bila je ograničena. Jedan od redovnika Velike Kartuzije, fra Karlo, natovario bi mule malim bocama koje je prodavao u Grenoblu i drugim obližnjim selima.

Proizvodnja[uredi | uredi kôd]

Danas, ovaj "eliksir[9] dugog života", još uvijek prave samo kartuzijanski redovnici slijedeći taj drevni recept, a zove se Elixir Vegetal de la Grande-Chartreuse (Biljni eliksir iz Velike Kartuzije). Liker se proizvodi u njihovoj destileriji u obližnjem gradu Voiron[10] (Isère (departman)).

Ovaj "liker zdravlja" se sastoji od destiliranog vinskog alkohola[11] u kombinaciji sa 130 gorskih ljekovitih trava, biljaka i cvjetova. To je jedan od nekolicine likera koji prcesom starenja u boci poboljšava svoj kvalitet.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Chartreuse liker [Chartreuse liker]. chartreuse.fr/ (engleski). Pristupljeno 8. lipnja 2020.
 2. Povijest likera Chartreuse [Povijest likera Chartreuse]. chartreuse.fr/ (engleski). Pristupljeno 8. lipnja 2020.
 3. Rukopis [Rukopis]. enciklopedija.hr/. Pristupljeno 9. lipnja 2020.
 4. Maršal Francuske [Maršal Francuske]. fotw.info/ (engleski). Pristupljeno 14. lipnja 2020.
 5. François Annibal d'Estrées [François Annibal d'Estrées]. babelio.com/ (engleski). Pristupljeno 8. lipnja 2020.
 6. Velika Kartuzija [Velika Kartuzija]. babelio.com/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 8. lipnja 2020. Pristupljeno 8. lipnja 2020.
 7. Ljekovito bilje [Ljekovito bilje]. enciklopedija.hr/. Pristupljeno 9. lipnja 2020.
 8. Distribucija [Distribucija]. enciklopedija.hr/. Pristupljeno 9. lipnja 2020.
 9. Eliksir [Eliksir]. hrleksikon.info/. Pristupljeno 9. lipnja 2020.
 10. Voiron [Voiron]. paysvoironnais.info/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 13. srpnja 2020. Pristupljeno 8. lipnja 2020.
 11. Tehnologija jakih pića [Tehnologija jakih pića]. vinogradarstvo.com/. Pristupljeno 8. lipnja 2020.