Cikla

Izvor: Wikipedija
Cikla
plodovi cikle
plodovi cikle
Sistematika
Carstvo: Plantae
Koljeno: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Podrazred: Caryophyllidae
Red: Caryophyllales
Porodica: Amaranthaceae
Rod: Beta
Vrsta: Beta vulgaris
Podvrsta: B. v. vulgaris
Trojno ime
Beta vulgaris supsp. vulgaris

Cikla (lat. Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva) povrće je zadebljanog korijena crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njezino bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicomn. Također, sadrži i male količine kobalta koji je sastavni dio vitamina B12. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.

Cikla se priprema i konzumira lako, a najčešće se kuha ili kiseli. Često se jede i sirova.

Prema obliku može biti okrugla i cilindrična.

Medicinsko djelovanje[uredi | uredi kôd]

Cikla je vrlo bogata različitim sastojcima zbog čega je odavno poznata i kao ljekovita biljka koja se koristila u kućanstvima, a koristi se i u suvremenoj medicini.[1] Osnovno djelovanje cikle u alternativnoj medicini je u suzbijanju tumora i liječenju leukemije.[2] Zatim, u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju. Osim toga, koristi se za reguliranje krvnog tlaka, osobito kada je nizak. Povoljno utječe na živce i rad mozga. Cikla je, nadalje, korisna u liječenju slabokrvnosti, posebno kod djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči. Najljekovitiji je sok od cikle koji uspješno pomaže u reguliranju tjelesne težine, a betalaini koji se u njemu nalaze mogu biti korisni u borbi protiv raka.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Cikla - Praktičan život. Praktičan život. Pristupljeno 4. siječnja 2017.
  2. Cikla - idealna hrana za zimske mjesece. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. ožujka 2013. Pristupljeno 22. ožujka 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Sok od cikle kao lijek: Ljekovita svojstva koja je dobro znati. Novi Život. Pristupljeno 23. rujna 2021.