Ciudad Vieja, Montevideo

Izvor: Wikipedija
Lokacija na planu Montevidea.
Plan četvrti.

Ciudad Vieja (hrv. Stari grad) ime je najstarije četvrti (barrio) u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja. To je povijesna četvrt u kojoj se nalaze mnoge kulturne znamenitosti grada, pa se smatra povijesnim dijelom grada. Četvrt je poznata i po nagloj urbanizaciji, pa se uz stare zgrade, crkve i parkove izgradilo i mnoštvo nebodera, trgovina i noćnih klubova, po kojima je Ciudad Vieja i poznata. Četvrt je i mjesto održavanja poznatog gastronomskog sajma "Mercado del Puerto", a u njoj se nalazi i glavna gradska pomorska luka, koja je jedna od najvećih na jugu Južne Amerike.

U četvrti se nalaze neke od najljepših zgrada iz kolonijalnog razdoblja i prvih desetljeća urugvajske neovisnosti. Među njima se ističu Metropolitanska katedrala, župna crkva sv. Franje Asiškog, Palača Estévez, Museo Torres García[1] i nekoliko drugih muzeja te Nacionalni mesni institut, središte državne institucije za provjeru kvalitete mesa na urugvajskom tržištu.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (šp.) Museo Torres GarcíaArhivirana inačica izvorne stranice od 8. prosinca 2010. (Wayback Machine), Službene mrežno sjedište, pristupljeno 26. ožujka 2016.
  2. (šp.) Nacionalni mesni insitut - Ciudad Vieja, MontevideoArhivirana inačica izvorne stranice od 23. ožujka 2012. (Wayback Machine), Mrežne stranice Nacionalnog mesnog instituta, pristupljeno 18. trvanja 2012.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Ciudad Vieja, Montevideo