Colin Petersen

Izvor: Wikipedija
Colin Petersen
Ime u rodnom listuColin Petersen
Rođen/a24. ožujka 1946.
Žanr/oviRock, Pop
Alternativna glazba
ZanimanjeGlazbenik
InstrumentBubnjevi
Djelatno razdoblje1956.1959.
Producentska kućaPolydor, ATCO Records, Rhino
AngažmanThe Bee Gees, Humpy Bong

Colin Petersen (24. ožujka 1946., Queensland, Australija), dijete je poznatog bivšeg glumca i rock bubnjar. Svirao je kao član sastava Bee Gees i s njima snimio prvih pet albuma u njihovoj međunarodnoj karijeri.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Colin svoju popularnu karijeru počinje vrlo rano sa sedam godina. Bio je zvijezda filma Smiley iz 1956. s Ralphom Richardsonom, ali već je u desetoj godini morao prestati s glumom pošto je njegova majka osjetila da to utječe na njegovo obrazovanje. Dok je išao u školu, razvio je osjećaj za glazbu, svirajući prvo glasovir, da bi kasnije prešao na bubnjeve. Nakon što je završio školovanje svirao je u nekoliko glazbenih sastava, koji uključuju i 'Steve and the Board' gdje se upoznao s Mauriceom Gibbom iz Bee Geesa.

Colin se 1966. seli u Englesku, ne znajući da će uskoro i Bee Gees učiniti isto. Ubrzo nakon toga kao stalni član ulazi u sastav na mjesto bubnjara.

1969. Bee Gees privremeno prestaje s radom jer su Vince Melouney i Robin Gibb radili na svojoj solo karijeri, dok je Colin s ostalim članovima radio na snimanju TV filma Cucumber Castle. Colin je odbijao da se pojavi u bilo kojoj drugoj sceni osim glazbenoj, što se nije svidjelo njihovom menadžeru Robertu Stigwoodu pa ga je udaljio s projekta, iako se on može čuti na nekoliko mjesta na albumu Cucumber Castle.

Vrijeme nakon Bee Geesa[uredi | uredi kôd]

Nakon Bee Geesa jedno kratko vrijeme postao je bubnjar sastava 'Humpy Bong', koji je ime dobio po njegovoj školi u Australiji. Ostala dva člana su bili Tim Staffell (prethodno basista i vođa sastava 'Smile'), koji poslije toga odlazi u 'Queen' i gitarista Jonathan Kelly, koji nakon toga svoju karijeru nastavlja kao solo glazbenik.

Petersen je ostao u dobrim odnosima s braćom Gibb, osobito s Robinom Gibbom. Kasnije se vratio u Australiju, gdje je na kraju postao slikar i živi u Sydneyu.[1]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Albumi s Bee Geesom[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Allmusic.com - Životopis Colina Petersena

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]