Crkva Ranjenog Isusa u Velikoj Gorici

Izvor: Wikipedija

Crkva Ranjenog Isusa je rimokaltolička crkva u gradu Velika Gorica, zaštićeno kulturno dobro.[1][2]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Jednobrodna drvena crkva smještena je u blizini naselja Pleso. Sagrađena je 1758. godine prema želji udovice plemića Ladislava Plepelića. Temeljne grede i stijene su spajane na „nemški vugel“, a trijem s četiri stupa izveden je u historicističkom duhu tradicijskoga graditeljstva, kao rezultat obnove iz 1896. godine.[2]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-5499 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Crkva Ranjenog Isusa Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 7. kolovoza 2020.
  2. a b c Kulturna dobra grada Velike Gorice Bus.hr. nedatirano. Pristupljeno 7. kolovoza 2020.; tekstovi o ostalim dobrima na toj stranici istovjetni su s podatcima na stranicama Ministarstva kulture RH.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.