Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Brčkom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crkva Uspenja Presvete Bogorodice
Pravoslavna crkva Brčko.jpg
Lokacija Brčko,
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina
Godine izgradnje 1854.
Renoviran 2002.
Religija pravoslavlje
Patron Uspenje BDM

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice je središnja pravoslavna crkva u Brčkom, u Bosni i Hercegovini, trenutačno u sastavu Zvorničko-tuzlanske eparhije.

Povijest[uredi VE | uredi]

U dvorištu pravoslavne crkve u naselju Srpska varoš u Brčkom sagrađeno je 1857. godine Srpsko narodno učilište. Uz njega je je 1868. godine postavljen kamen temeljac za pravoslavnu crkvu koja je sagrađena 1874. godine, posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Crkva je bila podignuta u romanskom stilu sa jednim velikim i tri mala tornja. Na zvoniku je bio sat, a u zvoniku četiri zvona.

U Drugom svjetskom ratu 1941. godine crkva je porušena. Obnovljen je 1971. godine. Dok nije bila obnovljena, molitve su se održavale u adaptiranoj zgradi učilišta. Kamen temeljac za novu crkvu je postavljen 1969. godine. Crkva je završena 1971. godine. Ovaj crkva je 2002. godine renovirana i proširena, građena u moravsko-bizantijskom stilu. Oltar je proširen i ozidana četiri tornja, dva na oltarskom dijelu crkve i dva na zadnjem dijelu, pored zvonika. Ikonostas je rađen u duborezu sa ikonama, a na zidovima su freske svetitelja.

Krsna slava crkve je Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice.[1]

Izvor[uredi VE | uredi]

  1. Brčko / Crkva uspenja Presvete Bogorodice. visitmycountry.net (5. kolovoza 2017.) pristupljeno 7. svibnja 2016.

Vanjske povezice[uredi VE | uredi]