Crkva sv. Anastazije u Samoboru

Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Anastazije je rimokatolička crkva u Gradu Samoboru, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Crkva je podignuta na povišenom podzidanom platou u središtu naselja na mjestu starije srednjovjekovne crkve. Gradio ju je majstor Hans Allio iz Celja od 1671. do 1675. godine u oblicima manirizma. Jednobrodna crkva sa širokom svijetlom lađom i po tri bočne kapele ima izduženo poligonalno završeno svetište poduprto kontraforima. Svođena je bačvastim svodom sa šiljastim susvodnicama i poprečnim pojasnicama. Glavno pročelje je jednostavno, monumentalno, zabatno i asimetrično zbog zvonika koji je ugrađen u lijevi ugao. Portal glavnog ulaza oblikovan je u duhu renesanse kao i zvonik, koji je u 18. st. dobio baroknu lukovicu preoblikovanu u 19. st. Crkva je središnji vizualni element grada.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-1461 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro – pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Crkva sv. Anastazije Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 6. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.