Crkva sv. Duha u Splitu

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte crkva sv. Duha.
Istočni portal crkve sv. Duha u Splitu

Crkva sv. Duha u Splitu, srednjovjekovna crkva smještena u sjeverozapadnom dijelu povijesne gradske jezgre. Pripadala je većem građevinskom sklopu čiji se ostaci danas naziru. Doživjela je brojne arhitektonske preinake, naročito u doba gotike.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Južni portal crkve sv. Duha

Crkva je podignuta još u 11. stoljeću u predromaničkom stilu, na mjestu ranije jednobrodne crkvice s polukružnom apsidom. U crkvi su sačuvana dva reljefa iz razdoblja romanike koji prikazuju Isusa Krista. Jedan se nalazi na luneti dvorišnog portala, a drugi na zapadnom zidu crkve.

Do 1342. godine grad se proširio prema zapadu i svojim zidinama obuhvatio i područje crkve. Po imenu crkve nazvana je cijela gradska četvrt što govori o njenoj važnosti, a tu je imala sjedište jedna od najpoznatijih gradskih bratovština.

U 14. stoljeću crkva sv. Duha je temeljito pregrađena i proširena. Tako je brod crkve produžen u doba rane gotike prema istoku za 1,75 metara i sagrađena je nova četvrtasta apsida koju natkriva prelomljeni svod. Građevina je, također, dograđena i u visinu.[1]

U crkvi se čuva i barokni pozlaćeni tabernakul nepoznatog umjetnika, a u njoj se nalazi i nadgrobni spomenik splitskog umjetnika Andrije Alešija (1425. – 1505.).

Reljef na zidu crkve kraj južnog ulaza

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-4644 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao sakralna graditeljska baština.[2]

Ostalo[uredi | uredi kôd]

Plakat najave svečanog početka trajnoga euharistijskog klanjanja.

7. listopada 2020. godine, na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, bit će svečani početak trajnoga euharistijskog klanjanja u crkvi sv. Duha. Sveta misa bit će u 19 h katedrali sv. Dujma a predslavit će nabiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić. Nakon svete mise bit će ustoličenje euharistijskog Isusa za početak trajnoga euharistijskog klanjanja. Procesija će ići s presvetim oltarskim sakramentom do crkve sv. Duha.[3]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Piplović, Stanko (2011.), Arhitektonski razvoj sakralnog sklopa sv. Duha u Splitu, Prostor, 1[41], 18.-29.
  2. Crkva sv. Duha Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske
  3. HUB: Svečano otvaranje Trajnog euharistijskog klanjanja u SplituArhivirana inačica izvorne stranice od 16. veljače 2021. (Wayback Machine) Hrvatska udruga Benedikt. 4. listopada 2020.. Pristupljeno 4. listopada 2020.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Piplović, Stanko (2011.), Arhitektonski razvoj sakralnog sklopa sv. Duha u Splitu, Prostor, 1[41], 18. – 29.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.