Marin Barišić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Monsinjor
Marin Barišić
splitsko-makarski nadbiskup i metropolit
Msgr. Marin Barišić predvodi sv. Misu u crkvi sv. Franje u Metkoviću
Msgr. Marin Barišić predvodi sv. Misu
u crkvi sv. Franje u Metkoviću
Coat of arms of Marin Barišić.svg
Rođen 24. ožujka 1947.
Vidonje
Svećenik 14. srpnja 1974.
Služba od 2000.
Portal: Kršćanstvo

Msgr. Marin Barišić (Vidonje, Hrvatska, 24. ožujka 1947.[1]), hrvatski rimokatolički nadbiskup i metropolit splitsko-makarski (od 2000.). Potpredsjednik je Hrvatske biskupske konferencije, član Stalnoga vijeća HBK-a, predsjednik Vijeća HBK za nauk vjere, predsjednik Biskupske komisije HBK za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom i predsjednik Hrvatskoga papinskog biblijskog djela.

Životopis[uredi VE | uredi]

Osnovnu školu završio je u Vidonjama i Metkoviću, a srednju školu u Dubrovniku i Splitu. Studij teologije započeo je u Splitu, a nastavio u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu gdje je diplomirao. Nakon diplome iz teologije upisao je poslijediplomski studij na istom sveučilištu, a dovršio ga je doktoratom iz biblijske teologije na papinskom sveučilištu Gregoriani u Rimu.

Za svećenika je zaređen 14. srpnja 1974. u Vidonjama. Vrativši se sa studija, od 1978. do 1979. obavljao je službu prefekta u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Od 1979. do 1993. bio je župnik župe Pohođenja BDM Spinut u Splitu.[2]

Od 1981. uz župničku službu bio je i profesor na Teologiji u Splitu gdje je predavao svetopisamske predmete.

Papa Ivan Pavao II. 3. kolovoza 1993. imenovao ga je za naslovnog biskupa biskupije Feradi Maggiore u Italji i ujedno ja je odredio za pomoćnog biskupa Splitsko-makarske nadbiskupije. Zaređen je 17. listopada iste godine u Splitu.Glavni zareditelj bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Ante Jurić,a suzareditelji tadašnji apostolski nuncij u RH Giulio Einaudi i rimski pomoćni biskup Giuseppe Mani.

Godine 1998. bio je na čelu splitskog Odbora za pripravu pastirskog pohoda Ivana Pavla II. Splitu i Solinu.[3] Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je splitsko-makarskim nadbiskupom 21. lipnja 2000.,[4] a svečano je preuzeo službu splitsko-makarskoga nadbiskupa metropolita 26. kolovoza 2000. godine u konkatedrali sv. Petra u Splitu.

Bilješke[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Titule u Katoličkoj crkvi
Prethodnik
Ante Jurić
splitsko-makarski nadbiskup
2000.–
Nasljednik