Crkva sv. Ivana Evanđeliste (Ivanić Miljanski)

Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Ivana Evanđeliste je rimokatolička crkva u mjestu Ivanić Miljanski, općini Zagorska Sela, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Jednobrodna crkva Svetog Ivana Evanđeliste nalazi se na brijegu iznad naselja Ivanić Miljanski. Sagrađena je u zadnjoj četvrtini 15. st., a građevne promjene su slijedile još u tri navrata. Najstariji povijesni sloj je današnji osnovni korpus svetišta i lađe, dok se posljednja intervencija datira u prvu polovinu 19. st., kada se podiže novi toranj i produžuje tijelo crkve u obliku zatvorenog predvorja. Vrijedan je primjer gotičke sakralne arhitekture s iznimno bogatim ciklusom srednjovjekovnih zidnih slika i inventarom iz 17. i 18. stoljeća.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2237 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Crkva sv. Ivana Evanđeliste Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 10. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.