Crkva sv. Ivana Krstitelja u Marini

Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Ivana Krstitelja, crkva u Marini, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Vrijeme nastanka: 16. stoljeće. Ostaci utvrde Citadele s crkvom Sv. Ivana Krstitelja nalaze se u središtu naselja Marina. Citadela je građena oko 1500. g., investicijom trogirskog biskupa Frana Marcella. Crkva je jednobrodna građevina, podignuta na pravokutnom tlocrtu s kvadratičnom apsidom, svođena šiljastim svodom i pokrivena kupom kanalicom. Zidana je poluobrađenim kamenom u redovima, a u unutrašnjosti je ožbukana. Pročelje je kasnije barokizirano, na vrhu je preslica sa zvonom. Na pročelje je ugrađen gradski sat. Uz južni zid crkve dograđena je renesansna kapelica koja se koristila kao krstionica.[1]

Crkva je podignuta unutar Citadele, na prostoru seoskog trga – Brce.[2]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Ostatci utvrde Citadele s crkvom Sv. Ivana Krstitelja skupa su po jedinstvenom oznakom Z-4900 zavedeni kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralno-profana graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Crkva sv. Ivana Krstitelja s ostacima Citadele Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 30. lipnja 2020.
  2. Povijest Marine Općina Marina. ; Filip Racetin: Trogir u narodnom preporodu (znanstveni skup), prigodom stote obljetnice pobjede narodne stranke na općinskim izborima, 1986. godine. Pristupljeno 30. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.