Crkva sv. Jure u Tučepima

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crkvica sv Jure - Tučepi

Crkva Sv. Jure u Tučepima je crkva iz 14. stoljeća.

Smještaj[uredi VE | uredi]

Nalazi se na jugozapadu Tučepi, blizu mora.[1]

Povijest[uredi VE | uredi]

Crkva sv. Jure, ulaz u kompleks

Sagrađena je na temeljima svetišta razorene starokršćanske bazilike koja se nalazila u sklopu rimske vile.

Prvi se put spominje 1311. godine u imovniku župne crkve. Sagrađena je krajem 12. st. na temeljima starokršćanskog kultnog objekta ( memorije ? ), a obnovljena u 14. st. U 14. st. su oslikani na zidovima su posvetni križevi u fresko tehnici.[1] Godine 1993. detaljno je istražena i obnovljena.

Unutrašnjost crkvice
Nadgrobni spomenik mletačkog dužda Petra Kandijana
Stražnja strana crkve

Godine 1966. stavljena je pod državnu zaštitu spomenika kulture (24/71-66, reg. br. 9). Iz temelja je obnovljena g. 1992./93. nakon arheoloških i konzervatorskih istraživanja.

Arhitektonske osobine[uredi VE | uredi]

Romaničko-gotička je jednobrodna građevina s polukružnom apsidom. Pravilno je orijentirana građevina s polukružnom apsidom, presvedena je šiljatim svodom koji je zamijenio raniji bačvasti svod s pojasnicama. Na zapadnom je pročelju plitki trijem te kameni okvir vrata sastavljen od antičkih spolija, vrh pročelja je kamena preslica s lukom nastala u novije vrijeme. Unutrašnjost je podijeljena u tri traveja, srednji je uži te se pretpostavlja da je prvobitno crkva imala kupolu. U crkvi su uzidana dva korintska kapitela, na zidovima su posvetni križevi u fresko tehnici iz 14. st. Na južnom je zidu prozor zatvoren kamenom tranzenom.Izuzetan je spomenik graditeljske baštine srednjeg vijeka u Dalmaciji. [1]

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Ondje se nalazi nadgrobni spomenik iz 1. stoljeća s portretnim prikazom pokojnika.

Dugo se je vjerovalo da je to nadgrobni spomenik mletačkog dužda Petra Kandijana koji je poginuo nedaleko od tog mjesta u pomorsko-kopnenoj bitci s Neretvanskom kneževinom 18. rujna 887. godine.

U crkvici su ugrađeni križevi pronađeni na lokalitetu.

Zaštita[uredi VE | uredi]

Pod oznakom Z-5312 crkva i arheološko nalazište zavedeni su kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, sakralna graditeljska baština, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra. Nije pod UNESCO-vom zaštitom.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Tučepi, Crkva sv. Jurja s arheološkim nalazištem Ministarstvo kulture RH. Pristupljeno 24. travnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Crkva sv. Jure