Crkva sv. Jure u Tučepima

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "vjerski objekt".
(Primjeri uporabe predloška)
Crkvica sv Jure - Tučepi

Crkva Sv. Jure u Tučepima je crkva iz 14. stoljeća.

Smještaj[uredi | uredi kôd]

Nalazi se na jugozapadu Tučepi, blizu mora.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Crkva sv. Jure, ulaz u kompleks

Sagrađena je na temeljima svetišta razorene starokršćanske bazilike koja se nalazila u sklopu rimske vile.

Prvi se put spominje 1311. godine u imovniku župne crkve. Sagrađena je krajem 12. st. na temeljima starokršćanskog kultnog objekta ( memorije ? ), a obnovljena u 14. st. U 14. st. su oslikani na zidovima su posvetni križevi u fresko tehnici.[1] Godine 1993. detaljno je istražena i obnovljena.

Unutrašnjost crkvice
Nadgrobni spomenik mletačkog dužda Petra Kandijana
Stražnja strana crkve

Godine 1966. stavljena je pod državnu zaštitu spomenika kulture (24/71-66, reg. br. 9). Iz temelja je obnovljena g. 1992./93. nakon arheoloških i konzervatorskih istraživanja.

Arhitektonske osobine[uredi | uredi kôd]

Romaničko-gotička je jednobrodna građevina s polukružnom apsidom. Pravilno je orijentirana građevina s polukružnom apsidom, presvedena je šiljatim svodom koji je zamijenio raniji bačvasti svod s pojasnicama. Na zapadnom je pročelju plitki trijem te kameni okvir vrata sastavljen od antičkih spolija, vrh pročelja je kamena preslica s lukom nastala u novije vrijeme. Unutrašnjost je podijeljena u tri traveja, srednji je uži te se pretpostavlja da je prvobitno crkva imala kupolu. U crkvi su uzidana dva korintska kapitela, na zidovima su posvetni križevi u fresko tehnici iz 14. st. Na južnom je zidu prozor zatvoren kamenom tranzenom.Izuzetan je spomenik graditeljske baštine srednjeg vijeka u Dalmaciji.[1]

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Ondje se nalazi nadgrobni spomenik iz 1. stoljeća s portretnim prikazom pokojnika.

Dugo se je vjerovalo da je to nadgrobni spomenik mletačkog dužda Petra Kandijana koji je poginuo nedaleko od tog mjesta u pomorsko-kopnenoj bitci s Neretvanskom kneževinom 18. rujna 887. godine.

U crkvici su ugrađeni križevi pronađeni na lokalitetu.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-5312 crkva i arheološko nalazište zavedeni su kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, sakralna graditeljska baština, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Crkva sv. Jurja s arheološkim nalazištem Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 24. travnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Crkva sv. Jure
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.