Crkva sv. Luke Evanđelista u Sarajevu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crkva sv. Luke Evanđelista
Crkva sv. Luke Sarajevo.jpg
Lokacija Sarajevo,
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina
Godine izgradnje 1998.
Godina završetka izgradnja u tijeku
Religija katoličanstvo
Patron sv. Luka evanđelist

Crkva sv. Luke Evanđelista je župna rimokatolička crkva u Novom Gradu, u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Pripada Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Povijest[uredi VE | uredi]

Godine 1991. određeno je da se u Sarajevskom dekanatu osnuje nova župa. Tijekom rata u Bosni i Hercegovini zbog nemogućnosti kretanja, a zbog nepostojanja crkve, u opkoljenom gradu sveta misa se u Novom Gradu održavala u podrumu nebodera u naselju Alipašinom polju.

S gradnjom crkve Sv. Luke Evanđelista na Alipašinom Polju se započelo 1998., ali radilo se samo na kripti budući da tada još uvijek nije bilo dozvole. Župa je dobila dozvolu za gradnju 2007. te je nakon 1936. i početka izgradnje crkve Sv. Josipa na Marijin dvoru bila prva crkva u Sarajevu koja se gradi s dozvolom. Crkva je posvećena Sv. Luki Evanđelistu, zaštitniku liječnika, slikara i intelektualaca. Na području Vrhbosanske nadbiskupije nije bilo nijedne župe njemu posvećene pa je kardinal Vinko Puljić odlučio posvetiti mu ovu. Crkva danas opslužuje oko 2.200 vjernika.

Svi vitraji, posvećeni su domaćim svetcima – tako je tu, uz sv. Leopold Mandić, bl. Ivan Merz, sv. Majka Terezija, sv. Nikola Tavelić, sv. Marko Križevčanin, ali i posebno blizak svetac bosanskoherocegovačkom narodu – sv. Ivan Pavao II.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Prva vrhbosanska župa posvećena Luki Evanđelisti. nedjelja.ba (5. kolovoza 2017.) pristupljeno 7. svibnja 2016.

Vanjske povezice[uredi VE | uredi]