Vinko Puljić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Njegova Uzoritost
Vinko Puljić
Vrhbosanski nadbiskup metropolit
Vinko Puljić.JPG
Coat of arms of Vinko Puljic.svg
Cum Maria in fide, spe et caritate
Rođen 8. rujna 1945.
Priječani, Banja Luka
Svećenik 29. lipnja 1970.
Nadbiskup 6. siječnja 1991.
Kardinal 26. studenoga 1994.
Nacionalnost Flag of Croatia.svg Hrvat
Služba kardinal svećenik
Portal: Kršćanstvo

Vinko Puljić (Priječani, 8. rujna 1945.), hrvatski je bosanskohercegovački kardinal i nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije.

Djetinjstvo i školovanje[uredi VE | uredi]

Vinko Puljić rođen je 8. rujna 1945. u mjestu Priječani pored Banje Luke kao dvanesto od trinaestero djece Ivana i Kaje Puljić.[1] Majka Kaja je umrla kada je Vinko imao svega tri godine, pa se njegov otac Ivan ponovno ženi za Anu Jurić. Prema riječima kardinala Puljića, njegova pomajka Ana jako se dobro brinula o svoj djeci, te im je rodila još osmero braće i sestara.[2]

U rodnom mjestu završava osnovnu školu, a u jesen 1961. odlazi u Međubiskupijsko dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu gdje pohađa Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju. S generacijom iz sjemeništa ostaje povezan više od pedeset godina, održavajući svake godine susret generacije.[3] Po završetku gimnazije u Zagrebu odlazi u Đakovo gdje završava studij teologije i gdje ga 29. lipnja 1970. đakovački biskup msgr. Stjepan Bauerlein zaredio za svećenika Banjolučke biskupije.[4]

Svećenička služba[uredi VE | uredi]

Nakon svećeničkog ređenja najprije je tri godine službovao kao župni vikar u Banjoj Luci, a potom nekoliko mjeseci kao župnik u župi Rođenja Blažene Djevice Marije Sasina kod Sanskog Mosta. Nakon toga imenovan je 1973. župnikom u župi Svetoga Ivana Krstitelja Ravska kod Ljubije gdje ostaje pet godina.[1] U ljeto 1978. preuzima službu duhovnika sjemeništaraca u Nadbiskupskom sjemeništu «Zmajević» u Zadru. Na toj službi ostaje devet godina. Banjolučki biskup Alfred Pichler imenuje ga 1988. župnikom župe Svetoga Roka u Bosanskoj Gradišci gdje ostaje nepune dvije godine. Mladi banjolučki biskup Franjo Komarica dekretira ga u jesen 1990. u Sarajevo za vicerektora u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, gdje ostaje samo dva mjeseca.[5][6] Uskoro će, prema njegovim vlastitim riječima biti "hitno pozvan u nuncijaturu u Beogradu"[7] gdje mu je priopćeno da ga Rim želi imenovati nadbiskupom.

Vrhbosanski nadbiskup[uredi VE | uredi]

Imenovanje[uredi VE | uredi]

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 7. prosinca 1990. vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom.[7] Imenovanje banjolučkog svećenika Vinka Puljića bilo je veliko iznenađenje za svećenike Vrhbosanske nadbiskupije[8] koja je te godine očekivala imenovanje novoga nadbiskupa nakon umirovljenja dotadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa Marka Jozinovića.[8] Za biskupa ga zaredio rimski biskup Ivan Pavao II. u Rimu, 6. siječnja 1991. Ustoličen je za nadbiskupa metropolita u sarajevskoj katedrali, 19. siječnja 1991.[1] Za geslo uzima riječi: Po Mariji u vjeri, nadi i ljubavi, čime želi istaknuti svoju pobožnost BDM. No, nedugo nakon imenovanja u Bosni i Hercegovini počinje krvavi rat.

Kardinalski grimiz u sred rata[uredi VE | uredi]

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini nadbiskup Vinko Puljić nije napuštao svoje biskupsko sjedište u Sarajevu, osim kada bi pastoralno obilazio vjernike u nadbiskupiji. Novonastalu neovisnu državu Bosnu i Hercegovinu želio je posjetiti i papa Ivan Pavao II.[9], ali mu je to bilo onemogućeno. U nedjelju 30. listopada 1994., istovremeno u Vatikanu i u opkoljenom Sarajevu, objavljeno je imenovanje Vinka Puljića kardinalom.

Papa Ivan Pavao II. i kardinal Vinko Puljić.

Papa Ivan Pavao II. uvrstio je nadbiskupa Vinka Puljića u Zbor kardinala svete Rimske crkve na konzistoriju održanom 26. studenoga iste godine. Dodjeljena mu je naslovna crkva Svete Klare (tal. Santa Chiara a Vigna Clara).[5] Taj čin shvaćen je kao simbolični znak blizine Svetoga oca s katolicima i drugim žrtvama rata u BiH.[9]

Opustjela nadbiskupija[uredi VE | uredi]

Vrhbosanska nadbiskupija je na početku nadbiskupske službe Vinka kardinala Puljića imala 528.539 krštenih katolika[10] (podatak od 31. prosinca 1991.[11]), dok je taj broj 31. prosinca 2014. spao na svega 182.843 krštenih katolika koji su ostali živjeti u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.[12]

Predsjednik Biskupske konferencije BiH[uredi VE | uredi]

Osobno je kardinal Puljić zajedno s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom tražio od Rima osnivanje zasebne Biskupske konferencije BiH.[8] Od 1995. do ožujka 2002. bio je prvi put predsjednik Biskupske konferencije BiH.[13] Ponovno je predsjednik BK BiH od 2005. do 2010. Treći put je 2015. izabran za predsjednika BK BiH.[13] Službu predsjednika vršio je jedino još banjolučki biskup Franjo Komarica.

Na konklavama 2005. i 2013.[uredi VE | uredi]

Kao jedan od kardinala izbornika sudjelovao je na konklavama 2005. i 2013., kada je za nasljednika Ivana Pavla II. 2005. izabran Benedikt XVI., a za njegova nasljednika 2013. papa Franjo. Vinko Puljić ni prvi ni drugi put nije bio među isticanim kandidatima za novoga papu.

Stavovi[uredi VE | uredi]

Uloga tijekom rata u BiH[uredi VE | uredi]

Kada je 1992. izbio rat u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Vinko se odmah uključio u pomoć tisućama izbjeglica i prognanika, mobilizirajući sve snage mjesne Crkve. Tijekom rata često je riskirao život u pastoralnim putovanjima u župe nadbiskupije, a tijekom jednog takvog posjeta bila ga je na dvanaest sati zatvorila srpska vojska u Ilijašu, pri čemu je bio ozbiljno ugrožen vozeći se u oklopnom vozilu zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda na Vareš. Prema njegovim riječima, papa Ivan Pavao II. jednom mu je rekao: "Kada sam polagao na tebe ruke ... da te posvetim za pastira sarajevske nadbiskupije, nisam mogao ni zamisliti da će tvoj križ uskoro biti tako težak, a tvoja čaša tako gorka".

Status Međugorja[uredi VE | uredi]

Govoreći na Biskupskoj sinodi 2004. godine kardinal Puljić je se požalio kako su navodna ukazanja u Međugorju postala izvor podjele u Crkvi[14]. Osim toga on je od 2006. godine bio uključen u osnivanje Povjerenstva za ispitivanje navodnog Marijana ukazanja[15] koja je pod nazivom "Commissione internazionale di inchiesta su Međugorje"[16] konačno osnovana 17. ožujka 2010. Njen rad pod predsjedanjem kardinala Camilla Ruinija zaključen je 17. siječnja 2014. godine s navodnim odobrenjem prvih sedam ukazanja[17], no rezultati Komisije nisu još službeno objavljeni.

Kardinal Puljić nije javno govorio o osobnom stavu o ukazanjima u Međugorju, ali je naglašavao važnost pastoralnog djelovanja u toj župi[18].

Odnos s muslimanima[uredi VE | uredi]

Kardinal Puljić je često izjasnio jasan stav da su prije rata odnosi katolika s muslimanima bili vrlo dobri, ali da se situacija pogoršala tijekom rata. Kazao je da ga je zasmetalo to što je u ratu humanitarna pomoć iz arapskih zemalja bivala podijeljivana isključivo muslimanima, to jest da je istu bilo zabranjeno davati kršćanima[19]. Isticao je da je takva diskriminacija po vjeri bila nezamisliva za Caritas koji je dijelio i dijeli nebrojenu pomoć svima koji su u nevolji, kako tijekom rata, tako i danas.

Godine 2012. kardinal Puljić upozorio je na širenje vehabizma u jugoistočnoj Europi, posebno u Bosni i Hercegovini, navodeći da državne vlasti nisu u stanju to spriječiti. Istovremeno je upozorio na diskriminaciju katolika u bosansko-hercegovačkom društvu zahtijevajući jednako postupanje prema katolicima u zapošljavanju, obrazovanju i drugim područjima. Potvrdio je da će i dalje nastojati uspostaviti dijalog i život u miru kršćana i muslimana u Bosni i Hercegovini, što je narušeno nedavnim ratom[20]. Stav kardinala Puljića o odnosu s muslimanima, kao i pravoslavnima, židovima i svima drugima je da dijalog nema alternativu, što je dokazao svojim konstantnim i aktivnim djelovanjem u Međureligijskom vijeću Bosne i Hercegovine[21].

Žene i brak[uredi VE | uredi]

Vinko Puljić je u svibnju 2016. izrekao jednu kontroverznu izjavu, koja je izazvala bijes medija i javnosti, te ismijavanje na društvenim mrežama[22]. Nakon što je u propovijedi u Zadru pozvao žene da ne ulaze u seksualne odnose prije braka kako time ne bi postale "štrace" (što u lokalnom žergonu znači "kurva")[23], ta riječ je izazvala negativne reakcije, osobito udruga koje se bore protiv diskriminacije žena. Kardinal je kasnije izjavio da su njegove riječi "izvađene iz konteksta" unatoč drugačijoj implikaciji koja se temelji na transkriptu propovijedi, ali je priznao da je riječ koju je upotrijebio bila pregruba[24].

Nagrade[uredi VE | uredi]

Za svoj rad i zalaganje za jednakopravnost svih naroda i za zaustavljanje rata u BiH kardinal Puljić primio je više priznanja, među kojima svakako treba spomenuti počasni doktorat iz humanističkih znanosti što mu ga je 1995. godine dodijelilo državno sveučilište Grand Valley u Grand Rapidsu u Michiganu, te počasni doktorat dodijeljen 15. ožujka 2001. u gradu Arequipi (Peru) na katoličkom sveučilištu Santa Maria. Također je 28. kolovoza 2002. primio međunarodnu mirovnu nagradu «Perdonanza» («Opraštanje») talijanskog grada L'Aquila.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Bilješke[uredi VE | uredi]

 1. 1,0 1,1 1,2 Večernji list - Biografija Vinka Puljića: http://www.vecernji.hr/biografije/vinko-puljic-579
 2. "Moj je ota imao 21 djete" - Slobodna Dalmacija: http://misija.slobodnadalmacija.hr/bastina/clanak/ID/14975/Kardinal-Vinko-Puljic-Ima-Daytona-ali-ne-i-zivota-za-Hrvate-u-Republici-Srpskoj
 3. Kardinal Puljić na godišnjem susretu svoje generacije iz 1961. (2016.): http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=65471
 4. Jutarnji list: http://www.jutarnji.hr/vijesti/kardinal-puljic-benedikt-xvi.-dao-je-sve-od-sebe.-zao-mi-je-sto-odlazi-ali-sam-uzbuden-sto-cemo-uskoro-birati-novog-papu/1195409/
 5. 5,0 5,1 Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik BK BiH: http://www.bkbih.ba/info.php?id=108
 6. Nadbiskup Vinko Puljić, na: http://vrhbosanska-nadbiskupija.org/wordpress/ustrojstvo/nadbiskup/
 7. 7,0 7,1 Usp. http://misija.slobodnadalmacija.hr/crkva-u-hrvata/clanak/ID/3557/Kardinal-Vinko-Puljic-gostovao-u-Hrvatskom-diplomatskom-klubu-u-Zagrebu
 8. 8,0 8,1 8,2 Usp. Mato Zovkić, Iskustvo svećeničkog poziva u Bosni od 1963. do 2013. godine, KBF Sarajevo 2013.
 9. 9,0 9,1 Papa Ivan Pavao II. trebao je doći 1994. u Sarajevo http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=50488
 10. Službena stranica Vrhbosanske nadbiskupije: http://vrhbosanska-nadbiskupija.org
 11. Povijest Vrhbosanske nadbiskupije, na: http://www.bkbih.ba/info.php?id=35
 12. Crkvena statistika za 2014. godinu: http://www.bkbih.ba/upload/image/O_nama/Statistike/statistika_2014.pdf
 13. 13,0 13,1 http://www.bkbih.ba/info.php?id=108
 14. CWNews (16. rujna 2004.). Medjugorje a Source of Division in the Church (engleski). CWNews.com pristupljeno {{subst:TRENUTAČNIDAN}}. {{subst:TRENUTAČNIMJESECIME}} {{subst:TRENUTAČNAGODINA}}.
 15. (23. srpnja 2010.)"Cardinal says commission to review alleged apparitions at Medjugorje" pristupljeno 26. siječnja 2019.
 16. (4. siječnja 2019.)"Commissione internazionale di inchiesta su Međugorje". Wikipedia pristupljeno 26. siječnja 2019.
 17. "Medjugorje; the findings of the Ruini report" pristupljeno 26. siječnja 2019.
 18. "Kardinal Puljić: Međugorje je jedna od najvećih ispovjedaonica u Evropi" pristupljeno 26. siječnja 2019.
 19. (9. lipnja 2007.)"Cardinal Puljic's Cautions About Islam" pristupljeno 26. siječnja 2019.
 20. Pure, Catholicism (26. siječnja 2012.). Radical Islam on the rise, Sarajevo Cardinal warns (engleski). Catholicism Pure & Simple pristupljeno 26. siječnja 2019.
 21. "Vjerski lideri i Semiha Borovac posjetili mjesta stradanja svih naroda za vrijeme proteklog rata" pristupljeno 26. siječnja 2019.
 22. (11. svibnja 2016.)"Ljudi na internetu se prilično dobro zabavljaju s onom izjavom kardinala Puljića o ‘ženama štracama’" pristupljeno 26. siječnja 2019.
 23. "Kardinal Puljić: Žene, nemojte isprobavati muškarce prije braka da ne postanete štrace!" pristupljeno 26. siječnja 2019.
 24. Vijesti.hr. "Kardinal Puljić tvrdi da su njegove riječi izvučene iz konteksta, no transkript propovijedi govori nešto sasvim drugo" pristupljeno 26. siječnja 2019.