Vinko Puljić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Njegova Uzoritost
Vinko Puljić
Vrhbosanski nadbiskup
Vinko Puljić.JPG
Coat of arms of Vinko Puljic.svg
CUM MARIA IN FIDE, SPE ET CARITATE
Rođen 8. rujna 1945.
Priječani
Svećenik 29. lipnja 1970.
Nadbiskup 6. siječnja 1991.
Kardinal 26. studenog 1994.
Nacionalnost Hrvat
Služba kardinal svećenik
Portal: Kršćanstvo

Uzoriti Vinko Puljić (Priječani, 8. rujna 1945.), hrvatski rimokatolički kardinal, teolog i nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije.

Životopis[uredi VE | uredi]

Vinko Puljić rođen je 8. rujna 1945. u mjestu Priječanima pored Banje Luke. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1970. godine u Đakovu. Najprije je tri godine službovao kao kapelan u Banjoj Luci, a potom nekoliko mjeseci kao župnik u župi Sasina kod Ljubije. Nakon toga imenovan je župnikom u župi Ravskoj gdje ostaje pet godina.

U ljeto 1978. preuzima službu duhovnika u Nadbiskupskom sjemeništu «Zmajević» u Zadru. Devet godina ostaje na toj službi, a potom je župnik u Bosanskoj Gradišci.

Papa Ivan Pavao II. i kardinal Vinko Puljić.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 7. prosinca 1990. vrhbosanskim nadbiskupom. Za biskupa ga je, na svoju osobnu želju, zaredio sveti otac Ivan Pavao II. u Rimu, 6. siječnja 1991. Ustoličen je u sarajevskoj katedrali, 19. siječnja 1991. Nakon što je to u nedjelju 30. listopada 1994. istovremeno najavljeno u Vatikanu i u opkoljenom Sarajevu, papa Ivan Pavao II. uvrstio je nadbiskupa Vinka Puljića u Zbor kardinala svete Rimske crkve na konzistoriju, 26. studenoga iste godine u Vatikanu. Postao je kardinal svećenik naslovne crkve Santa Chiara a Vigna Clara.

Od 1995. do ožujka 2002. bio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Kao jedan od kardinala izbornika sudjelovao je na konklavi 2005. godine i 2013., kada je za nasljednika Ivana Pavla II. izabran Benedikt XVI. i Franjo I. Za geslo ima Po Mariji u vjeri, nadi i ljubavi (lat. Cum Maria in fide, spe et caritate).

Nagrade i priznanja[uredi VE | uredi]

Za svoj rad i neumorno zalaganje za jednakopravnost svih naroda i za zaustavljanje rata na ovim prostorima kardinal Puljić primio je više priznanja, među kojima svakako treba spomenuti počasni dokrorat iz humanističkih znanosti što mu ga je 1995. godine dodijelilo državno sveučilište Grand Valley u Grand Rapidsu u američkoj državi Michiganu, kao i počasni doktorat dodijeljen 15. ožujka 2001. u gradu Arequipi (Peru) na katoličkom sveučilištu Santa Mariji.

Također je 28. kolovoza 2002. primio međunarodnu mirovnu nagradu «Perdonanza» - «Opraštanje» talijanskog grada L'Aquila. Godine 2001. ta mirovna nagrada dodijeljena je papi Ivanu Pavlu II.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Vinko Puljić

Mrežna sjedišta[uredi VE | uredi]