Crkva sv. Ripsime

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crkva sv. Ripsime
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Crkva sv. Ripsime
Flag of Armenia.svg Armenija


Ečmijadzin na karti Armenija
Ečmijadzin
Ečmijadzin
Lokacija Ečmijadzina u Armeniji
Godina uvrštenja: 2000. (24. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iii
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1011 UNESCO

Crkva svete Ripsime (armenski: Սուրբ Հռիփսիմէի եկեղեցի) - jedna je od najstarijih do danas sačuvanih crkava u Armeniji, poznata po istančanoj armenskoj arhitekturi iz klasičnog razdoblja, a koja je utjecala na druge armenske crkve. Jedna od najstarijih spomenika armenske duhovne i arhitekturne baštine iz tog vremena. Nalazi se u samostanu Ečmijadzinu u gradu Vagaršapatu, a dovršena je 618. godine. Crkva, zajedno s nekoliko obližnjih lokaliteta (Katedrala i crkve Ečmijadzina i arheološki lokalitet Zvartnoc), zaštićena je kao UNESCO-v lokalitet Svjetske baštine. Posvećena je svetoj Ripsimi (Hripsimi).

Crkva je izgrađena po tetrakonhnom planu i doživjela je nekoliko nadogradnji tijekom stoljeća. Trijemovi na zapadnom i južnom ulazu srušeni su, a prozori apside su zazidani. Godine 1790. sagrađen je zvonik.

U unutrašnjosti najviše zanimanja pobuđuje oltarna pala sagrađena 1741. godine, koja prikazuje visok stupanj armenskog zanatstva u 18. stoljeću. Kompozicija ukrasa, sačinjena od grana i različitih plodova, aranžirana oko grčkog križa, vrlo je originalna.

U njoj se nalaze grobovi dva armenska Katolikosa iz 18. stoljeća - Asdvadzadura i Garabeda II.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]