Džej Ramadanovski

Izvor: Wikipedija
Džej Ramadanovski
Džej Ramadanovski
Rođen/aBeograd, 29. travnja 1964.
Umro/umrlaBeograd, 6. prosinca 2020.
Žanr/oviturbo-folk, pop-folk
Zanimanjepjevač
Djelatno razdoblje1987.2020.
Producentska kućaDiskos, PGP-RTS, Komuna, Jugodisk, Grand
Nagrade
MESAM '87., '92., '93.; Grand festival 2008., 2010.

Džej Ramadanovski (Beograd, 29. travnja 1964.Beograd, 6. prosinca 2020.) bio je srbijanski[1] pjevač romskog i makedonskog podrijetla, poznat po svojim baladama.

Rođen je u višečlanoj obitelji postolara Mazlama i radnice gradskog zelenila Barije Ramadanovski kao jedino muško dijete. Obitelj potječe iz općine Resan u Sjevernoj Makedoniji. Svoje prve godine proveo je u Skenderbegovoj ulici na Dorćolu u Beogradu. Nakon razvoda roditelja jedno je vrijeme proveo kod bake po majci, a potom je, zbog sklonosti maloljetničkoj delikvenciji, vrijeme do punoljetnosti proveo u domovima za odgoj djece i mladeži. Tijekom boravka u domu izučio je autolakirerski zanat, a nakon odsluženja vojnog roka zaposlio se u Industriji poljoprivrednih strojeva "Zmaj" gdje se, međutim, nije dugo zadržao i vratio se životu ulice i sitnom kriminalu. U to se vrijeme amaterski se bavio glazbom.

Upoznavši Marinu Tucaković, odlučuje se na prvi ozbiljniji korak u bavljenju glazbom. S pjesmom „Zar ja da ti brišem suze” sudjeluje na festivalu MESAM 1987. godine i osvaja drugo mjesto. Tijekom 1990-ih bio je popularan u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Dok je bio na vrhuncu popularnosti, gostovao je u inozemstvu (Njemačka, Švedska, Kanada, SAD).

O njemu je snimljen srpski film Nedjelja.

Izvori[uredi | uredi kôd]