Damir Markovina

Izvor: Wikipedija
Damir Markovina
Rođenje 29. prosinca 1973., Beograd, Srbija
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Damir Markovina (Beograd, 29. prosinca 1973.) je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Damir Markovina rođen je u Beogradu, a djetinjstvo je proveo u Splitu i otoku Korčuli. Osnovnu školu, gimnaziju i srednju glazbenu školu završio u Mostaru. Od 1992. godine živi u Zagrebu gdje je 2000. godine diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti. Usavršavao se na različitim seminarima i radionicama scenskog pokreta, mima, biomehanike, commedie dell’ arte. Član je ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 2002. godine.[1]

Jedan je od dvadeset potpisnika pisma upućenog zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, u kojemu izražavaju svoju zabrinutost imenovanjem Zlatka Hasanbegovića članom Kazališnog vijeća HNK Zagreb.[2][3] Potpisnik je Deklaracije o zajedničkom jeziku, u kojoj se tvrdi da se u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori govore nacionalne standardne varijante zajedničkog policentričnog standardnog jezika.[4]

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. HNK u Zagrebu / Drama: Damir MarkovinaArhivirana inačica izvorne stranice od 20. kolovoza 2016. (Wayback Machine), pristupljeno 30. lipnja 2016.
  2. Boris Vlašić, Jutranji list, GLUMCI HNK PROTIV HASANBEGOVIĆEVA DOLASKA U KAZALIŠNO VIJEĆE, 30. prosinca 2017., Pristupljeno 30. prosinca 2017.
  3. HINA, net.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 30. prosinca 2017. (Wayback Machine), VELIKA POBUNA PROTIV HASANBEGOVIĆA, 30. prosinca 2017., Pristupljeno 30. prosinca 2017.
  4. Deklaracija o zajedničkom jeziku. Jezici i nacionalizmi. Pristupljeno 1. travnja 2024.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica HNK u Zagrebu (http://www.hnk.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]