Villa Maria

Izvor: Wikipedija
Villa Maria
Naslov izvornika
Villa Maria
Formattelenovela
AutorAlicia Carvajal
Stanko Crnobrnja
Robert Naprta
GlumciJelena Veljača
Damir Markovina
Ksenija Pajić
Žarko Radić
Država podrijetlaHrvatska
Broj epizoda160
Produkcija
Trajanje epizode40 minuta
Prikazivanje
TV kućaAva Television Production
U HrvatskojHRT
Emitiranje20. listopada 2004.29. travnja 2005.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Villa Maria je hrvatska telenovela meksičke autorice Alicije Carvajal. Redatelji su Stanko Crnobrnja, Robert Naprta i Roman Majetić. Telenovela se emitirala od 20. listopada 2004. do 29. travnja 2005. na prvom programu HRT-a i sastoji se od 160 epizoda.

Sinopsis

Ovo je priča o tri obitelji koje su povezane, ali još više razdvojene novcem, ljubavi, strasti i izdajom. Jedan od glavnih likova je Tomo Jurak, bogati 50-godišnjak, vlasnik restorana i hotela kao što je hotel "Grand" u Zagrebu i "Villa Maria" koji se nalazi u Opatiji. Kako bi obitelji pružio savršenu egzistenciju, potpuno je predan poslu, a obitelj mu zamjera da premalo vremena provodi s njima.

Kći Dora ima 20 godina i odlična je studentica medicine. Tomo je obožava i ne prihvaća činjenicu da je već odavno ušla u godine da ima dečka i svoju intimu. Na početku razmažena tatina kćer, razvit će se u zrelu djevojku koja će pokušati sačuvati obitelj na okupu, nakon što se saznaje prava istina o Tomovoj ljubavnici Vesni, ženi Tomova suparnika Maksa Lovreka.

Dora se također zaljubljuje u Luku Pongraca, djelatnika Tomove tvrtke, koji je i njegova desna ruka u poslu. Dorin brat Ivan je ljubomoran na Luku i njegov odnos s Tomom, koji nalikuje odnosu sin-otac koji Ivan želi. Uz to, Lukina majka Dunja ne odobrava vezu između Dore i Luke, a ujedno čuva i tajnu o Lukinom podrijetlu.

Zanimljivosti o seriji

  • Ovo je prva hrvatska telenovela, koja je s emitiranjem krenula u listopadu 2004.-e, na HRT 1 u 18:40 h. Svoju "svjetsku premijeru" je igrom slučaja doživjela u Srbiji, gdje je emitiranje na RTV Pink krenulo pola sata ranije.
  • Zbog ogromnog uspjeha u susjednoj Srbiji je u zadnjih deset nastavka gostovao beogradski glumac Vojin Ćetković. Također je pjevačica Tijana Dapčević spomenula "Villa Mariju" u njezinoj pjesmi "Sve je isto, samo njega nema". "Čujem u Beogradu, se gleda Villa Maria...".
  • Glumica Mia Begović, koja je tumačila Helenu Jurak, dobila je otkaz nekoliko tjedana prije završetka snimanja telenovele. Razlozi otkaza nikad nisu bili poznati javnosti, a Helena se u seriji pojavljivala sve do kraja, osim u posljednjim scenama serije.
  • Pjevač Petar Grašo pojavio se u gostujućoj ulozi, gdje je tumačio samog sebe, ujedno i Dorinog novog udvarača. Njegova kolegica, također pjevačica, Jelena Rozga je pak tumačila fiktivni lik Mirne Polić, Majdine prijateljice.
  • Fiktivni lik "Marko Prilika" zaživio je u još jednoj seriji, kriminalističkoj hrvatsko-slovenskoj seriji "Balkan Inc.", no ulogu Marka Prilike u toj seriji je tumačio glumac Aleksandar Cvjetković.
  • Specijalne uloge u seriji su dobili meksički glumci Omar Germenos i Gloria Peralta, koji su u stvarnom životu u braku.

Uloge

Glavna glumačka postava

Glumac/ica Lik
Jelena Veljača Dora Jurak
Damir Markovina Luka Pongrac
Ksenija Pajić Ana Jurak
Žarko Radić Tomislav "Tomo" Jurak
Ante Čedo Martinić Maksimilijan "Max" Lovrek †
Barbara Vicković Vesna Lovrek
Lukrecija Brešković Magda
Mislav Čavajda Ivan Jurak
Mia Begović Helena Jurak
Nives Ivanković Nataša Jug
Nada Gačešić-Livaković Dunja Pongrac/Katarina Bilobrk
Slaven Knezović Alojzije "Miško" Mišetić †
Maja Petrin Zora Rački
Frano Lasić Andrija Posavec
Vida Jerman Mitzy Jurak
Boris Miholjević odvjetnik Momčinović †
Sven Madžarević Sven Lovrek
Slavko Juraga Marko Prilika
Miljenka Androić Maca
Đorđe Kukuljica Hrvoje Sikirica
Jelena Perčin Majda Polovanec
Csilla Barath Bastaić Marina
Ankica Dobrić Silvija Polovanec
Pero Juričić gradonačelnik Sinković
Mario Valentić Igor
Petra Dugandžić Gordana Popović
Davor Garić Martin Butorac
Boris Bakal odvjetnik Jurković

Gostujuće uloge

Vanjske poveznice