Prijeđi na sadržaj

Dane Korica

Izvor: Wikipedija
Osvojene medalje
atletika - 10.000 m
Univerzijada
zlato Moskva 1973. Jugoslavija

Dane Korica (Slatina, Kutina, 10. lipnja 1945.),[1] hrvatski i srbijanski atletičar, trkač dugoprugaš, savezni trener u doba SFRJ, danas visoki srbijanski atletski dužnosnik. Osvajač je zlatnog odličja na Univerzijadi u Moskvi 1973. godine.

S atletikom se počeo baviti u Hrvatskoj u AK Moslavini. Športski mu je idol bio Franjo Mihalić. Karijeru je nastavio u Crvenoj zvezdi. Državni rekorder i prvak na 5000 i 10.000 m. Sudionik europskih prvenstava.[2]

Sudionik OI 1972. u Münchenu na 10.000 metara, gdje je bio 7.[1]

Dio je velike skupine športaša iz Hrvatske koji su športsku karijeru poslije drugog svjetskog rata nastavili u Srbiji, u Beogradu. Po sovjetskom uzoru, atletičari su u milicijskom klubu iz glavnog grada imali neusporedivo bolje uvjete. Tako je u Crvenoj zvezdi bilo takvih uvjeta i brojni su športaši iz Hrvatske završili u Beogradu; Korica je završio u Zvezdi. Tako se našao u društvu Ivana Gubijana, Zvonka Sabolovića, Nede Farčića, Drage Štritofa, Andrije Ottenheimera, Borisa Brnada, Franje Mihalića, Zdravka Ceraja, Kreše Račića, Petra Šegedina, Ivice Karasija (svi u Partizanu) te Diane Sakač Ištvanović i Dunje Jutronić (u Crvenoj zvezdi).[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Sports-reference.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. veljače 2012. Pristupljeno 22. siječnja 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Atletski savez Beograda (srp.)
  3. Pero Zlatar: Franjo Mihalić: U Beogradu me ne cijene, a u Zagreb me nitko ne zoveArhivirana inačica izvorne stranice od 22. siječnja 2015. (Wayback Machine), Jutarnji list, 10. siječnja 2010.


Nedovršeni članak Dane Korica koji govori o atletičaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.