Dunja Jutronić

Izvor: Wikipedija
Dunja Jutronić
Rođenje Split, 1943.
Prebivalište Rijeka
Nacionalnost Hrvatica
Poslodavac Sveučilište u Zagrebu
Filozofski fakultet u Zadru
Sveučilište u Mariboru
Zanimanje Jezikoslovka
Titula dr. sc.
Portal o životopisima

Dunja Jutronić (Split, 1943.), hrvatska je jezikoslovka.

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Splitu 1943. godine. Engleski jezik i književnost diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, a poslijediplomski studij na Pennsylvania State University završila je 1969. godine, gdje je dvije godine kasnije i doktorirala na tamošnjemu Odsjeku za lingvistiku.[1] Nakon povratka iz SAD-a zaposlila se u Institutu za lingvistiku Sveučilišta u Zagrebu, a zatim na Odsjeku za engleski jezik i književnost na Filozofskoga fakulteta u Zadru (1973. − 1993.), na kojemu je stekla i naslov redovnoga profesora. Potom je radila na Odsjeku za engleski jezik Sveučilišta u Mariboru, gdje je bila predstojnica istoga Odsjeka. Nekoliko puta je koristila Fulbrightovu stipendiju, te predavala na mnogim sveučilištima u SAD-u (Yale, Stanford, Cornell).[2] U Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku redovito je vodila tečaj „Filozofija lingvistike”. Objavila je preko stotinu jezikoslovnih radova. Područje zanimanja Dunje Jutronić su teorijska lingvistika, urbana dijalektologija i filozofija jezika. Članica je Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku, Hrvatskoga društva za analitičku filozofiju, članica je uredništva časopisa Jezikoslovlje i Croatian Journal of Philosophy, kao i Udruge za zaštitu splitske čakavštine Marko Uvodić Splićanin – Katedra čakavskoga sabora. Potpisnica je Deklaracije o zajedničkom jeziku u kojoj se tvrdi da se u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori govore nacionalne standardne varijante zajedničkog policentričnog standardnog jezika.[3]

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Sredinom 20. stoljeća osvojila je titulu juniorske prvakinje Jugoslavije u troboju (trčanje, skok u vis, bacanje kugle). Davno osvojen naslov važan je zbog toga što njezin rekord nikada nije nadmašen.[2] U 21. stoljeću aktivno sudjeluje u natjecanjima plivačkih maratona.[1]

Publikacije (izbor)[uredi | uredi kôd]

  • ——. 2013. Rječnik splitskoga govora. Slobodna Dalmacija. Split. str. 224. ISBN 978-953-7088-90-3. (NSK)
  • ——. 1991. Lingvistika i filozofija – Ogledi o filozofskoj utemeljenosti lingvistike. Biblioteka Filozofska istraživanja, knjiga 39. Hrvatsko filozofsko društvo. Zagreb. str. 202. (NSK)
  • ——. 1975. Serbo-Croatian and American English in contact. Michigan University. Ann Arbor. str. 242. (NSK)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Igrec, Gordana. 28. studenoga 2021. Mali ženski razgovori s autoricom jedinog hrvatsko-splitskog rječnika prof. dr. sc. Dunjom Jutronić. Akademija Art. Zagreb. Pristupljeno 26. kolovoza 2022.
  2. a b Zima, Zdravko. 20. prosinca 2013. Slon u staklani. Autograf. Zagreb. ISSN 1849-143X. Pristupljeno 26. kolovoza 2022.
  3. Deklaracija o zajedničkom jeziku. Jezici i nacionalizmi. Pristupljeno 10. ožujka 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]