Darnah

Izvor: Wikipedija
Darnah
درنة
Derna Valley.jpg
Država Libija
Regija Cirenaika
Okrug Derna/Darnah
Stanovništvo
 - Grad 100,000 − 150,000
Stara trgovina u Darnahi

Darnah, također Derna (arapski: درنة), grad je i manja luka na sjevernoj obali Cirenaike u sjeveroistočnoj Libiji. Grad ima između 100 000 i 150 000 stanovnika.[1] Nalazi se između zelenih planina, Sredozemnog mora i pustinje. U gradu žive ljudi različita podrijetla.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U antičko doba Darnah je bila grčka kolonija Darnis. Također bila glavni grad berberske provincije Cirenaike koja je bila najbogatija provincija berbarskih država.

Dijelove grada preuzela je Islamska država (IDIL) u listopadu 2014.,[2] a u lipnju 2015. istjeralo ih je Vijeće mudžahedina Derne koje je izbacila libijska narodna vojska (2018. – 2019.).[3]

U Dranahi postoji društvo zvano Al Haila koje se bavi skupljanjem libijskih antikviteta.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Darnah se nalazi na istočnom kraju Džebel Ahdara, jednog od rijetkih šumovitih dijelova Libije. Darnah se nalazi blizu plodna povišena tla istočne Libije koja je najvlažnija regija Libije.

Opis[uredi | uredi kôd]

Glavni izvori prihoda ovoga grada činjenica je da je trgovačko središte poljoprivredne okolice, spužvarstvo i laka industrija.

Grad je i turističko središte, a tomu posebno pridonosi stari grad (medina) koji je dom islamske arhitekture. Sastoji se od džamije, crkve, sinagoge, mnogo malih ulica i drugog. Darnah također ima puno različitih ulica i raznolikih četvrti.

Kamena obala u blizini Darnahe

Klima[uredi | uredi kôd]

Darnah ima stepsku klimu s jakim mediteranskim utjecajem. Sve skromne godišnje kiše padnu između listopada i ožujka. Godišnje padne 275 milimetara.

Zimi je prosječna temperatura između 9°C i 20°C. Ljeta su jako duga i gotovo bez padalina s prosječnim poslijepodnevnim temperaturama preko 27°C između lipnja i listopada.[4]

Poznata mjesta[uredi | uredi kôd]

Grad ima puno lokacija koje su zanimljive turistima.

Nogomet[uredi | uredi kôd]

Postoje dva nogometna kluba: Darnes i Al Afriqi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. CNN, Paul Cruickshank, Nic Robertson, Tim Lister and Jomana Karadsheh. ISIS comes to Libya. CNN. Pristupljeno 31. prosinca 2021.
  2. Johnson, Kate Brannen, Keith. The Islamic State of Libya Isn't Much of a State. Foreign Policy (engleski). Pristupljeno 31. prosinca 2021.
  3. R, L. Libijska narodna armija korak do oslobođenja grada Derne - Najnovije Vijesti. Pristupljeno 31. prosinca 2021.
  4. Klimatafel von Derna / Libyen, DWD