Dercumova bolest

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10 E88.2
MeSH D000274 (engl.)
Medscape 1082083 (engl.)

Dercumova bolest ili adiposis dolorosa je rijetka bolest, koju karakterizira pojava mnoštva bolnih lipoma koji se javljaju po cijelom tijelu osim na glavi i vratu[1]. Bolest se u pravilu javlja u odrasloj dobi, najčešće kod gojaznih žena, iako se rjeđe može pojaviti kod muškaraca. Etiologija bolesti je nepoznata[2].

Povijest[uredi VE | uredi]

Američki neurolog Francis Xavier Dercum prvi je opisao bolest.

Dercumovu je bolest prvi put opisao američki neurolog Francis Xavier Dercum 1892. godine.

Epidemiologija[uredi VE | uredi]

Dercumova bolest se obično pojavljuje između 35. i 50. godine života[3]. Najčešće oboljevaju žene, s pet do trideset puta većom učestalošću od muškaraca[3]. U prošlosti se iznosila tvrdnja da bolest uglavnom pogađa žene u postmenopauzi, što je i sam Dercum tvrdio, ali novo istraživanje iz 2007. pokazuje da se u 87,5 % slučajeva radi o pacijenticama prije menopauze[3].

Klinička slika[uredi VE | uredi]

Početak bolesti je najčešće neprimjetan. Prvi znak bolesti je pojava izraslina u obliku lipoma koje se mogu pojaviti po cijelom tijelu, osim u predjelu glave i vrata. Ubrzo dolazi do povećanja tjelesne težine, koju prati pojava boli i opća malaksalost. Bol se pojačava s povećanjem količine masnog tkiva, a intenzitet može varirati od nelagodnosti pri palpaciji do bolova u obliku paljenja, probadanja i do pojave jakih bolova po cijelom tijelu. Bol se pojačava pri povećanju temperature kože, tijekom tuširanja i nošenja uske odjeće[4].

Na osnovi lokalizacije i širenja boli, razlikuju se tri vrste Dercumove bolesti:

 • juxtaartikularni tip (tip I) - s bolnim naslagama masnog tkiva u predjelu koljena ili kuka,
 • generalizirani tip (tip II) - s difuznim bolovima po cijelom tijelu i
 • nodularni tip (tip III) - s intenzivnom boli oko lipoma.[5]

Ostali simptomi i znaci bolesti jesu: parestezija prstiju (trnci) praćeni cijanozom i otežanim pokretima (najvjerojatnije zbog kompresije medijalnog živca), sklonost pojavi modrica, kronična malaksalost, jutarnja ukočenost, glavobolje, problemi s koncentracijom i pamćenjem i depresija.[6]. S obzirom na činjenicu da bolest prati ovako širok spektar različitih simptoma, 1981. godine je predloženo da se bolest preimenuje u Dercumov sindrom.[1]

Etiologija[uredi VE | uredi]

Etiologija bolesti je nepoznata, a kao mogući uzroci navode se disfunkcija perifernog živčanog sustava, mehanička kompresija na živce, disfunkcija masnog tkiva ili trauma[3].

Dijagnoza[uredi VE | uredi]

Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze, kliničke slike i kliničkog pregleda. Ne postoje specifične laboratorijske pretrage za dijagnozu ove bolesti. Radiološka pretraga magnetskom rezonancijom može imati ulogu u dijagnozi bolesti[7].

Terapija[uredi VE | uredi]

Farmakološka terapija Dercumove bolesti predviđa uporabu kortikosteroida, lokalnih anestetika (lidokaina) i lokalno i intravenozno, analgetika za ublažavanje bolova i dr. U svrhu gubitka tjelesne težine i masnog tkiva koriste se i kirurške metode, kao liposukcija i ekscizija pojedinih lipoma. Osim toga primjenjuju se i dijeta, masaža, akupunktura, tehnike opuštanja, kognitivna bihevioralna terapija, hipnoza i dr.[8]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Literatura i izvori[uredi VE | uredi]

 1. 1,0 1,1 Palmer ED: Dercum's disease: adiposis dolorosa. Am Fam Physician 1981 Nov; 24(5): 155-7
 2. http://www.genome.gov/17516629
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 http://www.ojrd.com/content/pdf/1750-1172-7-23.pdf
 4. Adiposis Dolorosa. E-Medicine. pristupljeno 02. rujna 2012.
 5. -{E-medicine}-. pristupljeno 22. 12. 2007.
 6. Brodovsky S, Westreich M, Leibowitz A, Schwartz Y. Adiposis dolorosa (Dercum's disease): 10-year follow-up. Ann Plast Surg. Dec 1994;33(6):664-8
 7. Amine B, Leguilchard F, Benhamou CL (March 2004). "Dercum's disease (adiposis dolorosa): a new case-report". Joint Bone Spine 71 (2): 147–9.
 8. Campen RB, Sang CN, Duncan LM: Case records of the Massachusetts General Hospital. Case 25-2006. N Engl J Med 2006 Aug 17; 355(7): 714-22
Esculaap4.svg     Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!