Dercumova bolest

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM E88.2 Uredi na Wikidati
MeSH D000274 Uredi na Wikidati

Dercumova bolest ili adiposis dolorosa je rijetka bolest, koju karakterizira pojava mnoštva bolnih lipoma koji se javljaju po cijelom tijelu osim na glavi i vratu[1]. Bolest se u pravilu javlja u odrasloj dobi, najčešće kod gojaznih žena, iako se rjeđe može pojaviti kod muškaraca. Etiologija bolesti je nepoznata[2].

Povijest[uredi | uredi kôd]

Američki neurolog Francis Xavier Dercum prvi je opisao bolest.

Dercumovu je bolest prvi put opisao američki neurolog Francis Xavier Dercum 1892. godine.

Epidemiologija[uredi | uredi kôd]

Dercumova bolest se obično pojavljuje između 35. i 50. godine života[3]. Najčešće oboljevaju žene, s pet do trideset puta većom učestalošću od muškaraca[3]. U prošlosti se iznosila tvrdnja da bolest uglavnom pogađa žene u postmenopauzi, što je i sam Dercum tvrdio, ali novo istraživanje iz 2007. pokazuje da se u 87,5 % slučajeva radi o pacijenticama prije menopauze[3].

Klinička slika[uredi | uredi kôd]

Početak bolesti je najčešće neprimjetan. Prvi znak bolesti je pojava izraslina u obliku lipoma koje se mogu pojaviti po cijelom tijelu, osim u predjelu glave i vrata. Ubrzo dolazi do povećanja tjelesne težine, koju prati pojava boli i opća malaksalost. Bol se pojačava s povećanjem količine masnog tkiva, a intenzitet može varirati od nelagodnosti pri palpaciji do bolova u obliku paljenja, probadanja i do pojave jakih bolova po cijelom tijelu. Bol se pojačava pri povećanju temperature kože, tijekom tuširanja i nošenja uske odjeće[4].

Na osnovi lokalizacije i širenja boli, razlikuju se tri vrste Dercumove bolesti:

 • juxtaartikularni tip (tip I) - s bolnim naslagama masnog tkiva u predjelu koljena ili kuka,
 • generalizirani tip (tip II) - s difuznim bolovima po cijelom tijelu i
 • nodularni tip (tip III) - s intenzivnom boli oko lipoma.[5]

Ostali simptomi i znaci bolesti jesu: parestezija prstiju (trnci) praćeni cijanozom i otežanim pokretima (najvjerojatnije zbog kompresije medijalnog živca), sklonost pojavi modrica, kronična malaksalost, jutarnja ukočenost, glavobolje, problemi s koncentracijom i pamćenjem i depresija.[6]. S obzirom na činjenicu da bolest prati ovako širok spektar različitih simptoma, 1981. godine je predloženo da se bolest preimenuje u Dercumov sindrom.[1]

Etiologija[uredi | uredi kôd]

Etiologija bolesti je nepoznata, a kao mogući uzroci navode se disfunkcija perifernog živčanog sustava, mehanička kompresija na živce, disfunkcija masnog tkiva ili trauma[3].

Dijagnoza[uredi | uredi kôd]

Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze, kliničke slike i kliničkog pregleda. Ne postoje specifične laboratorijske pretrage za dijagnozu ove bolesti. Radiološka pretraga magnetskom rezonancijom može imati ulogu u dijagnozi bolesti[7].

Terapija[uredi | uredi kôd]

Farmakološka terapija Dercumove bolesti predviđa uporabu kortikosteroida, lokalnih anestetika (lidokaina) i lokalno i intravenozno, analgetika za ublažavanje bolova i dr. U svrhu gubitka tjelesne težine i masnog tkiva koriste se i kirurške metode, kao liposukcija i ekscizija pojedinih lipoma. Osim toga primjenjuju se i dijeta, masaža, akupunktura, tehnike opuštanja, kognitivna bihevioralna terapija, hipnoza i dr.[8]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Literatura i izvori[uredi | uredi kôd]

 1. a b Palmer ED: Dercum's disease: adiposis dolorosa. Am Fam Physician 1981 Nov; 24(5): 155-7
 2. http://www.genome.gov/17516629
 3. a b c d http://www.ojrd.com/content/pdf/1750-1172-7-23.pdf
 4. Adiposis Dolorosa. E-Medicine. Pristupljeno 02. rujna 2012. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)
 5. -{E-medicine}-. Pristupljeno 22. 12. 2007. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)
 6. Brodovsky S, Westreich M, Leibowitz A, Schwartz Y. Adiposis dolorosa (Dercum's disease): 10-year follow-up. Ann Plast Surg. Dec 1994;33(6):664-8
 7. Amine B, Leguilchard F, Benhamou CL. Ožujak 2004. Dercum's disease (adiposis dolorosa): a new case-report. Joint Bone Spine. 71 (2): 147–9. doi:10.1016/S1297-319X(03)00139-8. PMID 15050201CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
 8. Campen RB, Sang CN, Duncan LM: Case records of the Massachusetts General Hospital. Case 25-2006. N Engl J Med 2006 Aug 17; 355(7): 714-22
Esculaap4.svg    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!