Dino Marcan

Izvor: Wikipedija

Dino Marcan (Rijeka, 12. veljače 1991.) hrvatski je tenisač, natjecatelj u pojedinačnoj konkurenciji i igri parova. S Marinom Draganjom 2009. osvojio je juniorski Roland Garros, kao prvi hrvatski par kojemu je to pošlo za rukom uz Lovru Zovka.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Juniorska karijera[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Rijeci 1991., a tenisom se počeo baviti s četiri godine. Rođen je u radničkoj obitelji; otac mu je radio u Hrvatskim cestama, a majka je bila komercijalistica. Jedno vrijeme trenirao ga je i Goran Prpić, ali je Marcan zbog nedostatka novca morao prekinuti suradnju.[1] Godine 2006. preselio se u Zagreb, kako bi se mogao posvetiti tenisu. Tamo je završio i privatnu srednju školu te igrao klupske susrete po Hrvatskoj i Španjolskoj.[1]

Prvi turnir iz serije Futures (juniorske konkurencije) osvojio je 2009. u paru s Marinom Draganjom u Bosni i Hercegovini. Sljedeće godine, ponovo s Draganjom, osvaja i juniorske turnire u Rumunjskoj i Hrvatskoj. Najuspješnija juniorska godina za njega bila je 2011., kada osvaja tri Futuresa u Turskoj, četiri u Hrvatskoj te po jedan u Srbiji i Armeniji. Osvajao ih je u paru s Draganjom, Šančićem i Androićem. Iste godine osvojio je i dva naslova u pojedinačnoj konkurenciji; na turnirima u Srbiji i Armeniji, gdje je osvajao naslove i u parovima. U pojedinačnoj juniorskoj konkurenciji kasnije je osvojio još samo turnire u Bugarskoj (2013.) i Hrvatskoj (2014.)[2]

Posljednji juniorski turnir s Draganjom osvojio je 2012. u brazilskom gradu Blumenauu. Nakon toga s Androićem osvaja još dva turnira u Hrvatskoj te jedan u Turskoj s Brkićem. Posljednje naslove s Andronićem osvojio je 2013. Nakon toga kratkotrajno surađuje s Viktorom Baludom iz Rusije s kojim osvaja jedan kineski Challenger. Krajem iste godine započinje suradnju sa Šančićem, s kojim je do kraja 2016. osvojio šest turnira, među kojima i one u Banja Luci i marokanskoj Kenitri.[3] Godine 2017. osvaja Challengere u Budmipešti i Anningu u paru s Austrijancem Tristanom-Samuelom Weissbornom. S njim je iste godine izborio završnicu u Bergamu i poluzavršnice u Quanzhouu i Šenženu.

Seniorska karijera[uredi | uredi kôd]

Prvi nastup na nekom ATP turniru ostvario je početkom svibnja 2017. u Münchenu, gdje je u paru s Weissbornom u šesnaestini završnice izgubio od također hrvatsko-austrijskog para Pavić-Marach.

Uz tenis, u slobodno se vrijeme bavi nogometom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Večernji list Dražen Brajdić, Marcan: Tenis je preskup, roditelji su sve uložili u mene, www.vecernji.hr, 26. srpnja 2011. (pristupljeno 14. srpnja 2017.)
  2. ITF TennisArhivirana inačica izvorne stranice od 31. svibnja 2017. (Wayback Machine) (engl.) Dino Marcan, www.itftennis.com (pristupljeno 14. srpnja 2017.)
  3. Večernji list Anton Filić, Hrvatska senzacija dolazi iz Samobora: Ovo je život iz snova, www.vecernji.hr, 9. srpnja 2017. (pristupljeno 12. srpnja 2017.)