Djevica (znak)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Djevica

Djevica (lat. Virgo) je jedan od 12 horoskopskih znakova. Osobe rođene od 23. kolovoza do 22. rujna rođene su u znaku djevice.

Djevica je simbol bogate žetve i plodnosti, po grčkoj mitologiji Djevica je personifikacija Demetre, boginje plodnosti i zemljoradnje. Demetra je s vrhovnim bogom Zeusom imala kćer Perzefonu, a on ju je htio udati za svoga brata Hada, no Demetra je htjela svoju kćer zauvijek zadržati pored sebe. Na kraju se morala pomiriti da će Perzefona pola godine provesti s njom, a pola kod Hada. Kad je Perzefona kod majke, onda je proljeće i Demetra je sretna, a jednu trećinu provodi u podzemlju i onda Demetra oduzima zemlji plodnost i započinje ciklus bola. Djevica je jedini znak u zodijaku kojeg predstavlja žena.

Njen je element zemlja. Djevica odgovara šestoj zodijakalnoj kući koja simbolizira svakodnevni život, biljke, posao, zdravlje, medicinu, domaće životinje, zemljoradnju itd. To je pasivan ženski znak, promjenjive kvalitete, melankoličnog temperamenta. Djevica je znak koji teži savršenstvu, o svemu ima svoje mišljenje (teško ju je uvjeriti u suprotno). Djevica drži do svoje obitelji i jako ju cijeni. Djevica stoji čvrsto na zemlji, stvari vidi onakvima kakve one doista jesu, a detalje usavršava do najmanje sitnice.

Ne prepušta se emocijama, sve se mora temeljiti na logici i svom životu mora dati red. Vladar djevice je Merkur koji stvara neproduktivan nemir, osjetljiv živčani sistem, a daje sposobnost za analiziranje, preciznost i matematiku. Ljubazne su u ophođenju s drugim ljudima, ali vole kritiku i u tome znaju pretjerati. Pridržavaju se ustaljenog životnog ritma i ne vole kada se to poremeti (imaju svoju koncepciju). Vole književnost, putovanja, vole različitost, vole prirodu, osobito biljke. Mrze nemarno jezično izražavanje, te neurednost. Viši tip djevice je duboki intelektualac, ima leksičko znanje, zanimaju je činjenice i traži jake dokaze te se rado poziva na autoritete. Njene odluke su duboko promišljene, slijede logiku te su objektivne. Obično se izgube u detaljima. Prema sebi su nepravedne i često im život izgleda kao da živjeti znači raditi, sve im mora biti po propisima i prevelikom kritikom si otežavaju život i odnose s ostalim ljudima.

Ljubav[uredi | uredi kôd]

Djevica

Djevice nisu zaljubljive naravi. Djevica će se rijetko kad zaljubiti u tolikoj mjeri da joj ta ljubav zamagli njenu sposobnost logičkog razmišljanja. Jako su realne, a to ponekad zna povrijediti njene partnere. Djevice imaju dosta visoke kriterije za svog potencijalnog partnera. Traže od njega sigurnost, urednost, točnost, povjerenje, umjerenost, razumnost, smisao za analizu. Djevica je osoba koja svoje emocije i strasti uvijek drži pod strogom kontrolom razuma i sve one kojima slijepa zaljubljenost, vrela strast i pretjerana romantičnost pomute razum, smatraju neozbiljnima, infatilnima.

U dubini duše imaju potrebu za razumijevanjem i shvaćanjem, ali ih više zanimaju igre nadmudrivanja i taktiziranja. Djevica nastoji dobro vladati svojim osjećajima, strancu teško dopušta ulazak u privatni život, a partner s djevicom ponekad treba imati puno strpljenja radi velikih kriterija koje djevica sebi i drugima nameće. Djevica zna biti jako strastvena u vezi sa svojim partnerom i tom svojom sposobnosti pokušava ovladati njime (ali onemogućuje partnera da tu taktiku primjeni i na njoj). Neumorna je i uvijek spremna na različite mentalne testove, provjere i analize.

Djevica teži savršenstvu, tako i njen partner mora odgovarati toj njenoj težnji. Djevici je vanjski izgled partnera jednako važan, kao i njegovo psihičko stanje, te inteligencija. Djevice sve rastavljaju u najsitnije detalje, bez obzira da li je riječ o poslu ili ljubavnoj romansi. Kad neki partner ili partnerica padne u djevičinu mrežu, on ili ona se teško iz nje može izvući. Premda djevica svojim ponašanjem zna naljutiti partnere u isto vrijeme oni postaju i ovisni o njoj, jer u njoj vide savršenstvo, premda sama djevica sebe nikad ne gleda na taj način i uvijek misli da može biti još bolja.

Posao[uredi | uredi kôd]

Vrlo su korisne i vješte u uvjetima kada nešto treba stvoriti ni iz čega, ali samo pod uvjetom da su zainteresirane u praktičnom smislu, nikako drugačije. Za djevicu svaki posao mora imati smisao inače postaje zamoran bez obzira na njihovu marljivost. Vole materijalno posjedovati i često imaju razrađen plan kako do toga i doći. Pravi je posao za njih onaj u kojem se traži analiza, logika ili matematika, oni su jedan od najinteligentnijih znakova zodijaka. To su marljive osobe, uspjeh postižu osobnim radom, nastojanjima i naprezanjima. Vrsni su kirurzi, vojnici, pomorci, piloti, botaničari, politički savjetnici, logističari i umjetnici. Ove osobe cijene čast, ali još više praktičnost, vole učiti i spretne su naučeno znanje dobro iskoristiti i unovčiti.

Muškarac[uredi | uredi kôd]

Muškarac djevica spretan je s alatima, precizan, točan, organiziran, racionalno troši resurse, taktičan je, uredan i u većini slučajeva ugodan za društvo. Ukoliko je vojnik slijedi taktiku, ne strategiju. Sklon je tome da ostane neženja jer voli samostalno organizirati svoj život i praktične stvari u svakodnevnom životu, no u svojoj biti nije sklon samoći, dapače vrlo je društven tip. Treba izbjegavati alkohol i puno hrane, jer ima osjetljiv probavni sustav, jetru, želudac i crijeva.

Žena[uredi | uredi kôd]

Žena djevica je šarmantna bez obzira na godine. Izrazito je lijepa, skladne figure, pravilnog, simetričnog lica, visokog čela te izrazito velikih i uočljivih bistrih očiju. Praktična je, dobra majka, voli čistoću. Od obitelji zahtijeva da jedu i spavaju u isto vrijeme, ukoliko je kućanica postaje opsjednuta čistoćom. Premda na prvi pogled djeluje hladno, u spolnim odnosima je vatrena i do svakog detalja nastoji zadovoljiti partnera (jer kao i u svemu ostalom i u tome želi biti savršena).

Dijete djevica[uredi | uredi kôd]

Dijete djevica je veselo i brzo, a istovremeno je mirnije i smirenije od djece ostalih znakova, što predstavlja kontradikciju koja nagovješta buduću naizmjenično smirenu i nervoznu osobu. Djevice su jako često tužne,depresivne osobe. Djevica vrlo rano pokazuje izbirljivost prema hrani. U većem društvu i pred strancima može biti šutljivo, dok je u obitelji vrlo pričljivo. U školi su djeca djevice često neomiljeni nastavnicima zbog njihovog čvrstog stava i različitosti od drugih.

Njima ne treba puno igračaka, vole slušati priče i svakako im treba omogućiti potpuno obrazovanje. Dijete djevica neće nikada pokazati koliko mu je stalo do fizičkog znaka ljubavi, ali to snažno utječe na njegove buduće odnose. Ego djevice treba dosta ohrabrenja i zato treba malu djevicu velikodušno obasipati poljupcima, iskrenim komplimentima i ohrabrivanjem.

Djevice studenti žele znati sve činjenice, često dovode u pitanje i autoritete (ako smatraju da griješe), ali žele znati što stoji iza znanja u knjigama.

Zdravlje[uredi | uredi kôd]

Ima osjetljive probavne organe, mnoge smetnje su psihosomatske i neurovegetativne i kada bi se prepustila životu, a manje analizirala, život bi bio puno ljepši njoj i okolini s kojom živi. Djevice su sklone jednostavnom životu baš radi svoje kompleksnosti. Vole prirodu i biljke te se vole liječiti na prirodne odnosno alternativne načine uz pomoć biljaka. Djevici je zdravlje vrlo važno, vole zdrav život i trude se živjeti zdravo, a u tome vole podupirati i članove obitelji o kojima vole brinuti.

Osnovne karakteristike[uredi | uredi kôd]

Djevice su uglavnom prirodno inteligentne osobe te su sklone analiziranju, uredne su, komunikativne, marljive i sklone brizi i pomaganju drugim ljudima, pa i ako treba prije će pomoći drugima i žrtvovati sebe nego da se drugima dogodi šteta. Odlični su savjetnici, ali teško usvajaju savjete ako nisu do njih došli na poželjan način.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Lončarić, Maja, Astrologija - Što zvijezde govore o nama, Izdavač:TKP "EVRO", Beograd, 1991. g, ISBN 86-7627-004-X