Djoudj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nacionalni rezervat ptica Djoudj
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Nacionalni rezervat ptica Djoudj
Flag of Senegal.svg Senegal


Djoudj na karti Senegal
Djoudj
Djoudj
Lokacija RP Djoudj u Senegalu
Godina uvrštenja: 1981. (5. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, x
Ugroženost: 1984.-88., 2002.-06.
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/25 UNESCO

Nacionalni rezervat ptica Djoudj (francuski: Parc National des oiseaux du Djoudj) je rezervat na jugoistočnoj obali rijeke Senegal u pokrajini Biffeche, sjeveroistočno od grada St Louisa u Senegalu, južno od granice sa Mauritanijom.

Rezervat je sustav vlažnih područja (jezero okruženo potocima, manjim jezerima i rukavcima) u kojem obitava veliki broj ptica selica (oko 1,5 milijun jedinki) koje većinom dolaze sa sjevera preko Sahare. Od skoro 400 vrsta ptica najprisutnije su pelikani i plamenci, dok su rijetke vrste: Trstenjak ševar, Čaplja danguba, Velika bijela čaplja, Afrička žličarka (Platalea alba) i Vranci, te je za ove vrste Djoudj najvažnije zimovalište[1].

Nacionalni rezervat ptica Djoudj je osnovan 14. travnja 1971. godine i ima površinu od 160 km². Upisan je 1981. godine na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi zbog svoje velike bioraznolikosti životinja, ali je zbog nekontroliranog rasta brazilske biljke Salvinia molesta, koja je prijetila potpunim gušenjem rezervata, on smješten na popis ugroženih mjesta svjetske baštine 2002. godine. Nakon uspješnog obuzdavanje divovske salvinije, rezervat je skinut s popisa ugrožene svjetske baštine 2006. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. WCMC Natural Site Data Sheet (Arhivirano 9. veljače 2007.) (engl.) Preuzeto 18. listopada 2011.
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Nacionalni rezervat ptica Djoudj