Dmitrij Medvjedev

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Dmitrij Anatoljevič Medvjedev
Дмитрий Анатольевич Медведев
Dmitrij Medvjedev

12. premijer Rusije
trenutačno
u službi od
8. svibnja 2012.
Prethodnik Vladimir Putin
Nasljednik trenutni
3. predsjednik Rusije
Rođenje 14. rujna 1965.
Politička stranka Ujedinjena Rusija (neslužbeni član)
Zanimanje političar, odvjetnik, poduzetnik

Dmitrij Anatoljevič Medvjedev (Дми́трий Анато́льевич Медве́дев; Sankt Peterburg, 14. rujna 1965.), aktualni je premjer Ruske Federacije. Na dužnost je stupio 8. svibnja 2012.

Medvjedev je po zanimanju odvjetnik, a bavi se i poduzetništvom. Od 2000. godine je predsjednik upravnog odbora najveće ruske tvrtke, naftnog diva Gazproma.

Politička karijera[uredi VE | uredi]

Godine 1999. Medvjedev je bio u skupini ljudi koje je Vladimir Putin iz Sankt Peterburga doveo na rukovodeće položaje u ruskoj vladi. U prosincu iste godine izabran je za šefa kabineta ruskog predsjednika.

Za zamjenika predsjednika Vlade izabran je 14. studenog 2005. godine.

Predsjednički izbori 2008.[uredi VE | uredi]

Predsjednik Putin i stranka Ujedinjena Rusija su 10. prosinca 2007. podržali Medvjedeva kao kandidata za predsjednika na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji. Njegovu kandidaturu su također podržavale i druge stranke.

Na izborima 2. ožujka 2008. godine Medvjedev je, prema preliminarnim rezultatima, uvjerljivo pobijedio (s više od 70% glasova), postavši treći predsjednik Rusije nakon sloma Sovjetskog Saveza.

Dužnost predsjednika je preuzeo 7. svibnja 2008. nakon polaganja svečane prisege. Bio je predsjednik do 7. svibnja 2012., a od tada obnaša dužnost ruskoga premijera.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Dmitrij Medvjedev