Dodatak:Popis njemačkih filozofa

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

A[uredi VE | uredi]

B[uredi VE | uredi]

C[uredi VE | uredi]

D[uredi VE | uredi]

E[uredi VE | uredi]

G[uredi VE | uredi]

  • Gabler, Georg Andreas (1786. - 1853.)
  • Gadamer, Hans-Georg (1900. – 2002.)
    • Dijalog i dijalektika: Osam hermeneutičkih studija o Platonu
    • Hegel, Hölderlin, Heidegger
    • Hegelova dijalektika: Pet hermeneutičkih studija
    • Heideggerovi načini
    • Hermeneutiika, religija i etika
    • Ideja Boga u Platonovo-Aristotelskoj filozofiji
    • Literatura i filozofija kroz dijalog
    • Filozofska hermeneutika
    • Razum u dobi znanosti
    • Značaj lijepoga
    • Istina i metod
  • Gans, Eduard (1798. – 1839.)
    • Prirodno pravo i sveopća povijest
    • Pogled na osobe i stanja
  • Geiger, Moritz (1880. – 1937.)
    • Metodologijski i eksperimentalni doprinos kvantitetskoj znanosti
    • Značaj umjetnosti
    • Sistematska aksiomatika euklidske geometrije
  • Geyser, Josef (1869. – 1948.)
    • Augustin i fenomenologijska filozofija religije sadašnjosti
    • Zakon uzroka
    • Aristotelova epistemologija
    • Max Schelerova fenomenologija religije
  • Gogarten, Friedrich (1887. – 1968.)
    • Demitologizacija i Crkva
    • Čovjek između Boga i Svijeta
    • Etika politike
  • Gorres, Johann Joseph von (1776. – 1848.)
    • Aforizmi o Organonomiji
    • Athanasius
    • Kršćanska mistika (4 vols.)
  • Goschel, Karl Friedrich (1784. – 1861.)
    • Aforizmi o Neznanju i apsolutnom Znanju u odnosu na kršćansko-vjersku spoznaju
    • Hegel i njegovo vrijeme
    • Učenje o posljednim stvarima
  • Grelling, Kurt (1886. – 1941.)
    • Analiza stvari
    • Učenje o veličini
    • Problemi znanosti
  • Gurwitsch, Aron (1900. – 1973.)
    • Polje svijesti
    • Ljudski susreti u socijalnom svijetu
    • Fenomenologija i teorija znanosti
    • Studiji fenomenologije i psihologije

H[uredi VE | uredi]

K[uredi VE | uredi]

  • Kirchheimer, Otto (1905.)
    • Political Justice: The Use of Legal Procedure for Political Ends
    • Politics, Law, and Social Change
    • Punishment and Social Structure(s Georgom Ruscheom)
    • The Rule of Law Under Seige: Selected Essays(s Franzom L. Neumannom)
    • Von der Weimarer Republik zum Faschismus
  • Kleutgen, Josef Wilhelm Karl (1811. – 1883.)
    • Die Philosophie der Vorzeit(2 vols.)
    • Die Theologie der Vorzeit(3 vols.)
    • Die Verurteilung des Ontologismus
    • Predigten(2 vols.)
    • Über den Glauben an das Wunderbare
    • Zur Lehre vom Glauben
  • Klinger, Cornelia (1953.)
    • Concepts of the Sublime and Beautiful in Kant and Lyotard
    • Dualismen des Abendländischen Denkens in Feministischer Perspektive
    • Flucht, Trost, Revolte: Die Moderne und Ihre Asthetischen Gegenwelten
  • Korsch, Karl (1886. – 1961.)
    • Essays on Marxism
    • Karl Marx
    • Marxism and Philosophy
    • Ten Theses on Marxism Today
  • Kraus, Oskar (1872. – 1942.)
    • Albert Schweitzer: Sein Werk und Seine Weltanschauung
    • Anton Marty: Sein leben und Sein Lehre
    • Das Recht zu Strafen
    • Die Werttheorien
    • Zur Theorie des Wertes
  • Krause, Karl Christian Friedrich (1781. – 1832.)
    • Anleitung der Naturphilosophie
    • Religionsphilosophie und Spekulativen Theologie
    • Vorlesungen über die Grundwahrheit und die Wissenschaft

M[uredi VE | uredi]

O[uredi VE | uredi]

S[uredi VE | uredi]

U[uredi VE | uredi]

V[uredi VE | uredi]

  • Vaihinger, Hans (1852. - 1933.)
    • Kant--ein Metaphysiker?
    • Kommentar zu Kants Kritik der Reinen Vernunft
    • Nietzsche als Philosoph
    • The Philosophy of As-If: A System of the Theoretical, Practical, and Religious Fictions of Mankind
  • Vischer, Friedrich Theodor (1807. - 1887.) (estetičar)
    • Ästhetik oder Wissenschaft des Schönen(6 volumes)
    • Auch Einer, Eine Reisebekanntschaft
    • Goethe's Faust
    • Schöne und die Kunst
  • Volkelt, Johannes (1848. - 1930.) (neokantovac)
    • Ästhetik der Tragischen
    • Erfahrung und Denken
    • Phänomenologie und Metaphysik der Zeit
    • System der Aesthetik(3 volumes)
    • Zwischen Dichtung und Philosophie
  • Vogt, Karl (1817. - 1895.)
    • Kohlerglaube und Wissenschaft
    • Lectures on Man

Z[uredi VE | uredi]

  • Zeller, Eduard (1814. – 1908.)
    • Contents and Origin of the Acts of Apostles
    • David Friedrich Strauss in His Life and Writings
    • Njemačka filozofija
    • Outlines of the History of Greek Philosophy
    • Staat und Kirche
    • Štraus i Renan
    • Vortrage und Abhandlungen
  • Zermelo, Ernst (1871. – 1953.)
    • Neuer Beweis
    • Uber Eine Anwendung der Mengenlehre auf Theorie Schachspiels
    • Untersuchungen zur Variationsrechnung
  • Zinzendorf, Nicholas Ludwig von (1700. – 1760.)
    • Geistliche Gedichte
    • Herz und Herz Vereint Zumsammen
    • Jeremija