Dodatak:Popis zračnih luka u Iranu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zemljovid Irana s označenim najvećim gradovima

Slijedi popis zračnih luka u Iranu s pripadajućim osnovnim podacima.

Opći podaci[uredi VE | uredi]

Prema podacima CIA The World Factbooka iz 2010. godine u Iranu je bilo operativno 319 zračnih luka:

Zračne luke s asfaltiranim stazama (ukupno 133)
preko 3047 m: 42
2438 - 3047 m: 27
1524 - 2437 m: 24
914 - 1523 m: 34
do 914 m: 6
Zračne luke sa zemljanim stazama (ukupno 186)
preko 3047 m: 1
2438 - 3047 m: 1
1524 - 2437 m: 9
914 - 1523 m: 142
do 914 m: 33

Javne zračne luke[uredi VE | uredi]

Ime zračne luke Koordinate N.v.
(m)
Obližnji
grad
Pokrajina ICAO
kod
IATA
kod
Vrsta Najduža
staza
Broj
slijetanja a
Broj
putnika a
Tonaža
tereta a
Abadan 30°21′54.8″N 048°13′59.4″E / 30.365222°N 48.233167°E / 30.365222; 48.233167 6 Abadan Huzestan OIAA ABD Regionalna 3101 m 75 (257%) 5605 (329%) 55 (506%)
Abu Musa 25°52′32.67″N 055°01′58.78″E / 25.8757417°N 55.0329944°E / 25.8757417; 55.0329944 7 Abu Musa Hormuzgan OIBA AEU Tuzemna 2986 m
Ahvaz 31°20′14.75″N 048°45′43.02″E / 31.3374306°N 48.76195°E / 31.3374306; 48.76195 20 Ahvaz Huzestan OIAW AWZ Regionalna 3398 m 1016 (17%) 145.259 (9%) 2800 (21%)
Arak 34°08′17.33″N 049°50′50.25″E / 34.1381472°N 49.8472917°E / 34.1381472; 49.8472917 1658 Arak Markazi OIHR AJK Regionalna 2990 m 4 ( sa 0) 385 ( sa 0) 4 ( sa 0)
Ardabil 38°19′32″N 048°25′27″E / 38.32556°N 48.42417°E / 38.32556; 48.42417 1315 Ardabil Ardabilska pokrajina OITL ADU Regionalna 3299 m 49 (25%) 10.021 (26%) 119 (257%)
Asaluje 27°28′53″N 052°36′55″E / 27.48139°N 52.61528°E / 27.48139; 52.61528 5 Asaluje Bušeherska pokrajina OIBI YEH Tuzemna 3604 m
Babolsar 36°39′0″N 52°40′0″E / 36.65°N 52.66667°E / 36.65; 52.66667 -12 Babolsar Mazandaran OINB BBL Tuzemna 1141 m
Bam 29°05′03.01″N 58°27′00.15″E / 29.0841694°N 58.4500417°E / 29.0841694; 58.4500417 985 Bam Kermanska pokrajina OIKM BXR Tuzemna 3385 m
Bandar Abas 27°13′05″N 056°22′40″E / 27.21806°N 56.37778°E / 27.21806; 56.37778 7 Bandar Abas Hormuzgan OIKB BND Međunarodna 3660 m 1219 (11%) 112.469 (1%) 1524 (42%)
Bandar Lenge 26°31′55.20″N 054°49′29.45″E / 26.532°N 54.8248472°E / 26.532; 54.8248472 20 Bandar Lenge Hormuzgan OIBL BDH Regionalna 2500 m 58 (44%) 2465 (49%) 56 (13%)
Baregan 29°50′24″N 050°16′21.71″E / 29.84°N 50.2726972°E / 29.84; 50.2726972 6 Bandar Ganave Bušeherska pokrajina OI20 IAQ Tuzemna 2195 m
Birdžand 32°53′53″N 59°15′58″E / 32.89806°N 59.26611°E / 32.89806; 59.26611 1509 Birdžand Južni Horasan OIMB XBJ Regionalna 4000 m 59 (3%) 8646 (7%) 158 (26%)
Bodžnurd 37°29′35″N 057°18′30″E / 37.49306°N 57.30833°E / 37.49306; 57.30833 1066 Bodžnurd Sjeverni Horasan OIMN BJB Tuzemna 3225 m
Bušeher 28°56′41.32″N 050°50′04.69″E / 28.9448111°N 50.8346361°E / 28.9448111; 50.8346361 21 Bušeher Bušeherska pokrajina OIBB BUZ Regionalna 4470 m 310 (32%) 32.481 (39%) 334 (25%)
Čabahar-Konarak 25°26′36″N 060°22′55″E / 25.44333°N 60.38194°E / 25.44333; 60.38194 13 Čabahar Sistan i Beludžistan OIZC ZBR Regionalna 3814 m 354 (58%) 22.406 (56%) 294 (63%)
Džam 27°49′13.97″N 052°21′07.83″E / 27.8205472°N 52.352175°E / 27.8205472; 52.352175 662 Bandar Kangan Bušeherska pokrajina OIBJ KNR Tuzemna 2350 m
Džiroft 28°43′37″N 057°40′13″E / 28.72694°N 57.67028°E / 28.72694; 57.67028 812 Džiroft Kermanska pokrajina OIKJ JYR Tuzemna 2206 m
Fasa 28°53′30″N 053°43′24″E / 28.89167°N 53.72333°E / 28.89167; 53.72333 1299 Fasa Fars OISF FAZ Tuzemna 1982 m
Gorgan 36°54′33.77″N 054°24′04.82″E / 36.9093806°N 54.4013389°E / 36.9093806; 54.4013389 -7 Gorgan Golestan OING GBT Regionalna 2298 m 155 (4%) 28.777 (13%) 550 (17%)
Hamadan 34°52′09″N 048°33′09″E / 34.86917°N 48.5525°E / 34.86917; 48.5525 1754 Hamadan Hamadanska pokrajina OIHH HDM Regionalna 3234 m 75 ( sa 0) 9856 ( sa 0) 178 ( sa 0)
Hark 29°15′37″N 050°19′26″E / 29.26028°N 50.32389°E / 29.26028; 50.32389 5 Hark Bušeherska pokrajina OIBQ KHK Tuzemna 1805 m
Hoj 38°25′38.83″N 044°58′24.87″E / 38.4274528°N 44.973575°E / 38.4274528; 44.973575 1213 Hoj Zapadni Azarbajdžan OITK KHY Tuzemna 2801 m
Horamabad 33°26′07.36″N 048°16′58.40″E / 33.4353778°N 48.2828889°E / 33.4353778; 48.2828889 1153 Horamabad Luristan OICK KHD Regionalna 3200 m
Ilam 33°35′11.78″N 046°24′17.43″E / 33.5866056°N 46.4048417°E / 33.5866056; 46.4048417 1342 Ilam Ilamska pokrajina OICI IIL Tuzemna 3150 m
Iranšaher 27°14′10.02″N 060°43′12.14″E / 27.2361167°N 60.7200389°E / 27.2361167; 60.7200389 622 Iranšaher Sistan i Beludžistan OIZI IHR Tuzemna 2350 m
Isfahan-Šahid Behešti 32°45′03″N 51°51′40″E / 32.75083°N 51.86111°E / 32.75083; 51.86111 1542 Isfahan Isfahanska pokrajina OIFM IFN Međunarodna 4397 m 2127 (5%) 350.645 (0,1%) 6629 (23%)
Jasudž 30°42′02″N 051°32′42″E / 30.70056°N 51.545°E / 30.70056; 51.545 1810 Jasudž Kuhgiluje i Bojer-Ahmad OISY YES Tuzemna 2598 m
Jazd-Šahid Sadugi 31°54′18″N 054°16′35″E / 31.905°N 54.27639°E / 31.905; 54.27639 1236 Jazd Jazdska pokrajina OIYY AZD Regionalna 4098 m 378 (1%) 63.467 (12%) 1024 (24%)
Kerman 30°16′28″N 056°57′04″E / 30.27444°N 56.95111°E / 30.27444; 56.95111 1750 Kerman Kermanska pokrajina OIKK KER Regionalna 3847 m 313 (12%) 46.093 (31%) 1107 (21%)
Kermanšah-Šahid Ašrafi Isfahani 34°20′45.07″N 047°09′29.26″E / 34.3458528°N 47.1581278°E / 34.3458528; 47.1581278 1311 Kermanšah Kermanšaška pokrajina OICC KSH Regionalna 3419 m 214 (63%) 26.816 (6%) 515 (92%)
Kešm-Dajrestan 26°45′16.70″N 055°54′08.47″E / 26.7546389°N 55.9023528°E / 26.7546389; 55.9023528 14 Kešm Hormuzgan OIKQ GSM Regionalna 4226 m 1203 (259%) 82.672 (309%) 506 (40%)
Kiš 26°31′34.16″N 053°58′48.76″E / 26.5261556°N 53.9802111°E / 26.5261556; 53.9802111 31 Kiš Hormuzgan OIBK KIH Međunarodna 3659 m 4360 (26%) 343.228 (161%) 1310 (6%)
Lamerd 27°22′21.88″N 053°11′19.66″E / 27.3727444°N 53.1887944°E / 27.3727444; 53.1887944 408 Lamerd Fars OISR LFM Regionalna 3054 m 309 (1%) 16.246 (7%) 374 (6%)
Larestan 27°40′23″N 54°22′53″E / 27.67306°N 54.38139°E / 27.67306; 54.38139 805 Lar Fars OISL LRR Regionalna 3329 m 1115 (6%) 81.935 (7%) 2163 (6%)
Lavan 26°48′37″N 053°21′22″E / 26.81028°N 53.35611°E / 26.81028; 53.35611 23 Lavan Hormuzgan OIBV LVP Tuzemna 2077 m
Mahšaher 30°33′22.29″N 049°09′06.77″E / 30.5561917°N 49.1518806°E / 30.5561917; 49.1518806 2 Mahšaher Huzestan OIAM MRX Tuzemna 2705 m
Masdžed Sulejman-Šahid Asijae 32°00′08.54″N 049°16′13.31″E / 32.0023722°N 49.2703639°E / 32.0023722; 49.2703639 368 Masdžed Sulejman Huzestan OIAI QMJ Tuzemna 1800 m
Mašhad-Šahid Hašemi Nedžad 36°14′06″N 59°38′27″E / 36.235°N 59.64083°E / 36.235; 59.64083 995 Mašhad Razavi Horasan OIMM MHD Međunarodna 3925 m 6918 (12%) 901.325 (1%) 16.189 (77%)
Novšaher 36°39′48″N 051°27′53″E / 36.66333°N 51.46472°E / 36.66333; 51.46472 -19 Novšaher Mazandaran OINN NSH Tuzemna 1884 m
Pajam 35°46′34″N 50°49′36″E / 35.77611°N 50.82667°E / 35.77611; 50.82667 1271 Karadž Alborška pokrajina OIIP QKC Međunarodna 4150 m
Parsabad-Mogan 39°36′12.98″N 047°52′53.40″E / 39.6036056°N 47.8815°E / 39.6036056; 47.8815 77 Parsabad Ardabilska pokrajina OITP PFQ Tuzemna 2588 m
Perzijski zaljev 27°22′46″N 052°44′15″E / 27.37944°N 52.7375°E / 27.37944; 52.7375 8 Asaluje Bušeherska pokrajina OIBP PGU Regionalna 3997 m 553 (325%) 56.992 (508%) 142 (14%)
Piranšaher 36°43′0″N 45°09′0″E / 36.71667°N 45.15°E / 36.71667; 45.15 1840 Piranšaher Zapadni Azarbajdžan OITH KHA Tuzemna 700 m
Rafsandžan 30°17′51.774″N 056°03′04.10″E / 30.297715°N 56.051139°E / 30.297715; 56.051139 1615 Rafsandžan Kermanska pokrajina OIKR RJN Regionalna 2991 m
Ramsar 36°54′35.67″N 050°40′46.52″E / 36.9099083°N 50.6795889°E / 36.9099083; 50.6795889 -21 Ramsar Mazandaran OINR RZR Tuzemna 1500 m
Rašt 37°19′31.13″N 049°36′20.94″E / 37.3253139°N 49.6058167°E / 37.3253139; 49.6058167 -12 Rašt Gilan OIGG RAS Regionalna 2917 m 203 (4%) 32.521 (21%) 700 (25%)
Sabzevar 36°10′05.10″N 057°35′42.66″E / 36.168083°N 57.5951833°E / 36.168083; 57.5951833 917 Sabzevar Razavi Horasan OIMS AFZ Regionalna 3178 m
Sahand 37°20′52.7″N 046°07′40.4″E / 37.347972°N 46.127889°E / 37.347972; 46.127889 1340 Bonab Istočni Azarbajdžan OITM ACP Tuzemna 2930 m
Sanandadž 35°14′45.08″N 047°00′33.29″E / 35.2458556°N 47.0092472°E / 35.2458556; 47.0092472 1378 Sanandadž Kurdistanska pokrajina OICS SDG Regionalna 2640 m
Sarahs 36°30′04.24″N 061°03′53.65″E / 36.5011778°N 61.0649028°E / 36.5011778; 61.0649028 288 Sarahs Razavi Horasan OIMC CKT Tuzemna 3986 m
Sari-Dašte Naz 36°38′09″N 053°11′37″E / 36.63583°N 53.19361°E / 36.63583; 53.19361 11 Sari Mazandaran OINZ SRY Regionalna 2648 m 503 (5%) 92.816 (12%) 1882 (15%)
Sirdžan 29°33′03.36″N 055°40′21.75″E / 29.5509333°N 55.6727083°E / 29.5509333; 55.6727083 1782 Sirdžan Kermanska pokrajina OIKY SYJ Regionalna 3766 m 6 ( sa 0) 87 (sa 0)
Siri 25°54′34″N 54°32′22″E / 25.90944°N 54.53944°E / 25.90944; 54.53944 13 Siri Hormuzgan OIBS SXI Tuzemna 2544 m
Šahrekord 32°17′50″N 050°50′32″E / 32.29722°N 50.84222°E / 32.29722; 50.84222 2049 Šahrekord Čahar-Mahal i Bahtijari OIFS CQD Regionalna 3298 m 97 (11%) 7994 (72%) 124 (54%)
Šahrud 36°25′30.34″N 055°06′17.40″E / 36.4250944°N 55.1048333°E / 36.4250944; 55.1048333 1279 Šahrud Semnanska pokrajina OIMJ nema Tuzemna 2802 m
Širaz-Šahid Dastgaib 29°32′21″N 52°35′24″E / 29.53917°N 52.59°E / 29.53917; 52.59 1500 Širaz Fars OISS SYZ Međunarodna 4334 m 3663 (5%) 390.172 (0,1%) 8171 (7%)
Tabas 33°40′03″N 056°53′33″E / 33.6675°N 56.8925°E / 33.6675; 56.8925 705 Tabas Jazdska pokrajina OIMT TCX Tuzemna 3041 m
Tabriz 38°08′02″N 46°14′06″E / 38.13389°N 46.235°E / 38.13389; 46.235 1359 Tabriz Istočni Azarbajdžan OITT TBZ Međunarodna 3604 m 2160 (24%) 268.062 (20%) 4234 (35%)
Teheran-Imam Homeini 35°24′58″N 051°09′08″E / 35.41611°N 51.15222°E / 35.41611; 51.15222 1007 Teheran Teheranska pokrajina OIIE IKA Međunarodna 4249 m 31.378 (11%) 4,984.240 (18%) 103.838 (14%)
Teheran-Mehrabad 35°41′21″N 051°18′49″E / 35.68917°N 51.31361°E / 35.68917; 51.31361 1208 Teheran Teheranska pokrajina OIII THR Međunarodna 4038 m 1772 (26%) 467.338 (33%) 8087 (48%)
Urmija 37°40′05″N 045°04′07″E / 37.66806°N 45.06861°E / 37.66806; 45.06861 1324 Urmija Zapadni Azarbajdžan OITR OMH Regionalna 3249 m 166 (31%) 20.345 (13%) 478 (9%)
Zabol 31°05′54″N 061°32′38″E / 31.09833°N 61.54389°E / 31.09833; 61.54389 496 Zabol Sistan i Beludžistan OIZB ACZ Tuzemna 3002 m
Zahedan 29°28′32.47″N 060°54′22.28″E / 29.4756861°N 60.9061889°E / 29.4756861; 60.9061889 1391 Zahedan Sistan i Beludžistan OIZH ZAH Međunarodna 4265 m 290 (27%) 28.302 (1%) 400 (17%)
Zandžan 36°46′25.14″N 048°21′33.92″E / 36.77365°N 48.3594222°E / 36.77365; 48.3594222 1640 Zandžan Zandžanska pokrajina OITZ JWN Tuzemna 2999 m

Vojne zrakoplovne baze[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Popis iranskih zrakoplovnih baza

Poveznice[uredi VE | uredi]

Bilješke[uredi VE | uredi]

a Podaci su iz 1390. AP (Anno Persico) prema iranskom kalendaru odnosno fiksalne godine od 21. ožujka 2010. i 20. ožujka 2011. godine, dok se postoci porasta ili pada prometa odnose na godinu ranije.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zračne luke u Iranu