IATA aerodromski kodovi

Izvor: Wikipedija

IATA aerodromski kodovi, također poznati i kao IATA-ino određivanje lokacije, IATA-in kod stanice ili jednostavno pokazatelj lokacije[1] je troslovni kod kojim se označuju zračne luke širom svijeta, a definirala ga je Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA). Oznaka je vidljivo prikazana na prtljažnom tegu koji se na šalteru za registraciju putnika stavlja na svaku prtljagu.

Korištenje ovih kodova uređuje IATA-ina Rezolucija 763. Kodovi se objavljuju dva puta godišnje u IATA Airline Coding imeniku.[2] Većina zemalja u svojim službenim zrakoplovnim publikacijama koriste ICAO kodove umjesto IATA-inih.

IATA također izdaje kodove za željezničke stanice kao i za službe prihvata i otpreme zrakolopva na zračnim lukama. Kodovi željezničkih kolodvora često se usklađuju sporazumima (kao što su Amtrak, SNCF French Rail, Deutsche Bahn) između zrakoplovnih i željezničkih prijevoznika.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. IATA Coding Systems. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. listopada 2008. Pristupljeno 2. svibnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. IATA Airline Coding Directory

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]