Prijeđi na sadržaj

Dolores O'Riordan

Izvor: Wikipedija
Dolores O'Riordan
Dolores O'Riordan tijekom izvedbe s The Cranberries ožujka 2012. godine.
Ime u rodnom listuDolores Mary Eileen O'Riordan
Rođen/aBallybricken, Irska, 6. rujna 1971.
Umro/umrlaLondon, 15. siječnja 2018.
Žanr/ovialternativni rock, post-grunge, celtic rock
Djelatno razdoblje1990.-2018.
Producentska kućaSanctuary, Cooking Vinyl
AngažmanThe Cranberries, D.A.R.K.
Značajni instrumenti
vokal, gitara, klavijature, bas-gitara

Dolores Mary Eileen O'Riordan (Ballybricken, Irska, 6. rujna 1971.London, 15. siječnja 2018.), irska glazbenica i kantautorica. Rodila se kao najmlađa od sedmero (sestra i petero braće) djece (još dvoje je umrlo pri porodu). Otac Terrance je radio kao radnik na farmi sve do motociklističke nesreće koja ga je prikovala za invalidska kolica. Majka Eileen (rođena Greensmith) bila je domar škole.

O'Riordan je odgajana je u pobožnoj rimokatoličkoj obitelji, a njezina majka ju je nazvala prema Gospi od sedam žalosti. Odrasla je u susjednoj nadbiskupiji Cashel i Emly.

Vodila je sastav The Cranberries 13 godina sve do predaha koji je sastav uzeo 2003. godine i zatim nakon ponovna okupljanja 2009. godine.[1] Tijekom predaha The Cranberriesa Dolores je ostvarila samostalnu karijeru. Bila je poznata po liltinškom mezosopranu,[2] naglašenoj uporabi jodlanja i snažnom naglasku iz Limericka.[3] Bila je suditeljica na The Voice of Ireland sezone 2013./14. 2014. radila je na novom materijalu s triom D.A.R.K. Živjela je u Buckhornu, Ontario, Kanada. Umrla je iznenada u Londonu gdje je došla na sesiju snimanja novog albuma Cranberriesa.

Pronađena je u sobi u hotelu Hilton Hotel na Park Lane u Mayfair 15 siječnja 2018. Ranije, oko 2 ujutro O'Riordan je telefonom razgovarala sa svojom majkom, a kasnije je pronađena u kupaonici bez svijesti i nije reagirala na podražaje. Proglašena je mrtvom u 9:16 u dobi od 46.

Uzrok smrti je utapanje zbog intoksikacije alkoholom.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Bray, Allison. 23. veljače 2012. Why it's all smelling of 'Roses' for the Cranberries. Irish Independent
  2. Roberts, Lauren. Singing Lessons Carrum Bayside. Vocal studio. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. prosinca 2020. Pristupljeno 15. lipnja 2015.
  3. Dolores O'Riordan – 'I went nuts. I was so lonely all that time'. The Independent. London. 12. lipnja 2009. She is also on the brink of releasing her second solo album in August, No Baggage, which still bears her inimitably lyrical, Limerick-accented voice, but with softer and brighter lilts than with The Cranberries.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]