Domobranske dobrovoljačke postrojbe

Izvor: Wikipedija
Domobranske dobrovoljačke postrojbe
DOMDO postrojbe
Aktivna 1941.1944.
Država NDH
Odanost Ante Pavelić
Grana Domobranstvo
Vrsta paravojne postrojbe
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
Muhamed Hadžiefendić

Domobranske dobrovoljačke postrojbe (DOMDO postrojbe) bile su posebne, poluautonomne, gotovo parapostrojbe u sastavu kopnene vojske Domobranstva NDH.

Osnovane su u pojedinačnim zajednicama u BiH od lipnja 1941. kao lokalna posada i obrambene snage protiv četničkih i partizanskih napada.[1] Također su i osiguravali prometnice u okolici svojih mjesta. Sve postrojbe su bile sastavljene od dobrovoljaca iz okolice, a vodili su ih časnici i dočasnici Oružništva. Kasnije, 1942. i 1943., mnoge postrojbe su prerasle u veće satnije ili bojne, pa su ih preuzeli pričuvni časnici vojske i potčinili lokalnim divizijskim zapovjedništvima Domobranstva. Postojale su konstantne napetosti između Nijemaca i Hrvata oko zapovjedništva nad ovim postrojbama. Njemačke vojne vlasti u Zagrebu smatrale su ih bezvrijednima jer su bile sastavljene od starijih ljudi bez obuke, nisu imali dovoljno opskrbe ni naoružanja, pa ni odora, a imali su i loš zapovjedni kadar. Od 1943. Nijemci su zahtijevali raspuštanje postrojbi i uključivanje pripadnika sposobnih za službu u redovne postrojbe, no ovi zahtjevi su tvrdoglavo odbijani zbog političkih razloga. U rujnu 1943. razne DOMDO i paravojne postrojbe imale su 7.500 pripadnika te su uglavnom bile organizirane u bojne u Hercegovini i Istočnoj Bosni.[2] Početkom 1944. velika većina postrojbi bila je uklopljena u posadne brigade (ustrojene u travnju), a rjeđe su ih preuzele Ustaše. Jedna od najpoznatijih DOMDO postrojbi bila je Hadžiefendićeva legija iz Tuzle, koju je vodio pukovnik Muhamed Hadžiefendić. Postojale su i Huskina legija te druge postrojbe.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Colić, Mladen: Oružane snage NDH u Bosni i Hercegovini 1942-1943, AVNOJ i narodnooslobodilačka borba u Bosni i Hercegovini 1942-1943 (Beograd, 1974.), str. 346
  2. Vrančić, Vjekoslav: Postrojenje i Brojčano Stanje Hrvatskih Oružanih Snaga u Godinama 1941-1945, Godišnjak hrvatskih domobrana 1953. (Buenos Aires, 1953)