Državni arhiv BiH

Izvor: Wikipedija

Državni arhiv Bosne i Hercegovine utemeljen je nakon uredbe Vlade Narodne Republike Bosne i Hercegovine, donesene 12. prosinca 1947. godine, kojom je stvoren okvir za formiranje i daljnje funkcioniranje te arhivske ustanove i srodnih institucija.[1] Na zakon koji će detaljno urediti oblast arhivistike u BiH čekalo se sedamnaest godina, dakle do 1962. godine, kad je donesen Zakon o arhivima u Bosni i Hercegovini. U međuvremenu osnovani su Arhiv grada Sarajeva (1948.), te cijeli niz arhivskih institucija, uključujući arhivske stanove u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Doboju i Travniku. Arhiv BiH na osnovi gorespomenutog zakona dobio je ulogu stožernog arhiva, sa širokim spektrom djelatnosti. Od osnivanja Arhiv kontinuirano djeluje i čuva izuzetno vrijedne arhivske fondove, među kojima treba istaknuti fond koji se odnosi na austrougarsku upravu u BiH.

Smješten je u Sarajevu, u zgradi Predsjedništva BiH. Dana 7. veljače 2014. u prosvjedima u Sarajevu zapaljena je zgrada arhiva i izgorjela je građa neprocjenjive vrijednosti.[2]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vodič Arhiva BiH, Arhiv Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 1987.
  2. www.24sata.infoArhivirana inačica izvorne stranice od 23. veljače 2014. (Wayback Machine), "Vandalizam: Izgorjela neprocjenjiva građa u Arhivu BiH", objavljeno i pristupljeno 7. veljače 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]