Drago Ćosić

Izvor: Wikipedija

Drago Ćosić (Teslić, 20. rujna 1958.), hrvatski televizijski novinar i športski komentator.[1]

Ćosić za sebe navodi da je veoma emotivna osoba i da ga nije stid pokazati svoje emocije i tijekom prijenosa.

Najveći uspjesi Drage Ćosića su brojne Olimpijske igre i svjetska nogometna prevenstva koja je prenosio s lica mjesta za gledatelje putem HRT-a.[1] Od 12. rujna 2018. godine više nije zaposlenik Hrvatske radiotelevizije na kojoj je proveo gotovo cijelu svoju novinarsku karijeru.[2] Trenutačno radi kao glasnogovornik u Hrvatskom rukometnom savezu.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Ćosić je s mjesta sportskog komentatora HRT-a, između ostalog, komentirao ključne utakmice za kojih je Hrvatska ostvarila dva najveća uspjeha hrvatskog sporta: utakmicu za treće mjesto 1998. protiv Nizozemske kada je Hrvatska slavila s 2:1 i cijelo SP u Rusiji 2018., kada je Hrvatska postala viceprvak svijeta. Ostat će zapamćen po svojim brojnim dosjetkama, bogatom načinu komentiranja i emotivnim slavljenjem pogodaka Hrvatske nogometne reprezentacije.

Dosjetke tijekom prijenosa[uredi | uredi kôd]

Zbog svojih legendarnih komentara i srdačnosti, možda je i najbolji hrvatski športski komentator svih vremena. Evo nekih od njih:

  • “Razbili smo Argentinu, čudo jedno! Šta je ovo, kakva je ovo utakmica, kakav je ovo nastavak? Čudesno! Pamtit ćemo to cijeli život. Tri pogotka u drugom poluvremenu zabiti Argentini. Vjerujem da su mnogi od vas dobili danas onu poruku, a ona je glasila ovako: Dragi svi, danas na HRT 2 u 20 sati pogledajte film Messi se vraća kući.” - nakon utakmice s Argentinom 21. lipnja 2018. (3:0).
  • "Vukuušić! Vukuušić! Vukušiću Ante, sinjski dijamante!" - nakon Vukušićeva gola Anderlechtu u dresu Hajduka (1:0) 30. rujna 2010.
  • "Rebiću Ante, želim da te Argentinci pamte nakon ovog trenutka." - nakon gola Ante Rebića za 1:0 u navedenoj utakmici Argentine.
  • "Modrić Luka postaje Argentinska velika muka!" - nakon gola za 2:0 u istoj utakmici.
  • "Fernandes!! Čaram baram!" - nakon promašenog penala za Rusiju u četvrtfinalu SP-a 7. srpnja 2018.
  • "France, hasta la vista, Croatia semifinalista!" - nakon pobjede Hrvatske nad Francuskom 23. siječnja u polufinalu rukometnog SP-a 2013.
  • "Ma kako su nam došli ti Turci k'o naručeni!" - utakmica protiv Turske (3:0) za kvalifikacije za EURO 2012.
  • "Ne treba nam to!! Ne treba nam to!! Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva, kako je to lijepo reći, kako je to lijepo izgovoriti! Čudo nad čudima u Rusijiii! Divna, predivna noć koju nikada zaboraviti nećemo! Čudesna, nevjerovatna Hrvatska! H kao hrabra, R kao ratnička, V kao vatrena, A kao ambiciozna, T kao tvrdoglava, S kao stabilna, K kao karakterna, A kao atraktivna za kraj." - nakon zvižduka sudca za kraj polufinalne utakmice protiv Engleske (2:1) 11. srpnja 2018.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Drago Ćosić: "U Teslić se uvijek rado vraćam". tesliconline.com (bošnjački). Teslić Online. 7. travnja 2016. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. rujna 2018. Pristupljeno 13. rujna 2018.
  2. Drago Ćosić jučer je dobio otkaz na HRT-u, ali on se ne da. Ide na sud. telegram.hr. Telegram. 13. rujna 2018. Pristupljeno 20. rujna 2018.