Prijeđi na sadržaj

Dragutin Knezić

Izvor: Wikipedija
Dragutin Knezić
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1808.
Mjesto rođenja Veliki Grđevac
Datum smrti 6. listopada 1849.
Mjesto smrti Arad
Nacionalnost Hrvat
Opis vojnoga službovanja
Čin general

Dragutin Knezić (mađ. Károly Knezić) (Veliki Grđevac, 1808.Arad, 6. listopada 1849.) – hrvatski general u sastavu mađarske vojske, junak, jedan od aradskih mučenika

Rođen je u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara, u tadašnjoj Vojnoj krajini 1808. godine. Otac mu je bio vojni časnik u austrijskoj vojski. Majka Borbála Benkö bila je Mađarica.

Školovao se u Grazu. Nakon toga služio je u okolici Varaždina pa u Galiciji. Njegova jedinica pripojena je Mađarima.

Sudjelovao je u revolucionarnim događajima 1848. i 1849. godine u vojnim akcijama Mađara, koji su se borili za samostalnost. Istakao se junaštvom i vojnim pobjedama u ožujku i travnju 1849. godine. Sudjelovao je u opsadi Budima. Lajos Kossuth planirao ga je imenovati gubernatorom Erdelja, ali nakon nekoliko vojnih poraza, premješten je za zapovjednika pričuvnih snaga kod gornje Tise. Tu je izgubio tokajski prijelaz u bitci s Rusima. Zarobili su ga Rusi zajedno s drugim mađarskim generalima. Pogubljen je zajedno s 13 mađarskih generala u Aradu u današnjoj Rumunjskoj 6. listopada 1849. godine.[1] Mađarska ih smatra herojima te se 6. listopada slavi kao Nacionalni dan sjećanja u Mađarskoj.

U svezi s Knezićevim smaknućem jedna je legenda. Predaja govori da dok je streljački vod smicao mađarske generale, austrijski su zapovjednici u blizini slavili pobjedu nad Mađarima, slom njihove revolucije i pritom se kucali pivskim kriglama. Zbog toga su se Mađari zarekli da se ne će kucati pivskim kriglama sljedećih 150 godina. Premda je tih 150 godina prošlo 1999. godine, i danas se u Mađarskoj smatra nepristojnim kucanje kriglama i bocama.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Velikogrđevački list, list općine Veliki Grđevac, broj 2. Veliki Grđevac, lipanj 2012.
  2. rž: Na današnji dan. 6. listopada 1849. – smaknut Dragutin Knezić, hrvatski general u sastavu mađarske vojske, narod.hr, 6. listopada 2015.