Dratini

Izvor: Wikipedija
Dratini

Japansko ime ミニリュウ Miniryuu
Redni broj 147
Generacija prva
Vrsta Zmaj
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz
Razvija se u Dragonaira
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 1,8 m
Masa 3,3 kg
Sposobnost Svlačenje kože (Shed Skin)

Dratini (ミニリュウ Miniryuu u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Dratinija u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Dratini kombinacija je engleskih riječi "dragon" = zmaj, odnoseći se na njegov tip i biće na kojem se temelji njegov lik, i "tiny" = sićušan" = odnoseći se na činjenicu da je prvi u svom evolucijskom lancu.

Dratinijevo japansko ime, Miniryu, sadrži riječi "mini" = malen, i japanske riječi "ryū" = zmaj. Njegovo je englesko ime u beta verziji trebalo glasiti Dragoon.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Dugo je vrijeme smatran Pokémonom mitova dok malena kolonija preživjelih primjeraka nije pronađena ispod vodene površine.
  • Pokémon Yellow: Postojanje ovog mitskog Pokémona tek je nedavno potvrđeno od strane ribara koji ga je slučajno uhvatio.
  • Pokémon Gold: Čak su i novorođena mladunčad ove vrste velika. Neprestano svlači kožu i postepeno raste sve veći i veći.
  • Pokémon Silver: Ovaj je Pokémon ispunjen životnom energijom. Neprestano svlači kožu i postaje sve veći i veći.
  • Pokémon Crystal: Svlači nekoliko slojeva kože dok raste. Tijekom ovih procesa, zaštićen je iza snažnog vodopada.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Dratini neprestano svlači staru kožu. Čini to jer životna energija koja ispunjava njegovo tijelo postepeno raste i dostiže nekontrolirane razine.
  • Pokémon Emerald: Dratini neprestano svlači staru kožu. Čini to jer životna energija koja ispunjava njegovo tijelo postepeno raste i dostiže nekontrolirane razine.
  • Pokémon FireRed: Čak i mladunačad ove vrste dostiže duljinu tijela od 2 metra. Čine to neprestano svlačeći svoju kožu.
  • Pokémon LeafGreen: Dugo je vrijeme smatran Pokémonom mitova dok malena kolonija preživjelih primjeraka nije pronađena ispod vodene površine.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Nazivan je Pokémon čudom jer se rijetko susreće. Ponekad se znaju pronaći ostaci kože ovog Pokémona nakon što ju svuče.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

U igrama Pokémon Red, Blue i Yellow, kao i u igrama Pokémon FireRed i LeafGreen Dratinija je moguće pronaći pecanjem unutar Safari zone. Istovremeno, moguće ga je kupiti u Igraćem kutku.

Dratinija i Dragonaira moguće je pronaći u Zmajevom brlogu unutar grada Blackthorna u igrama Pokémon Gold, Silver i Crystal. U igri Pokémon Crystal, ako se igrač vrati u Zmajevo svetište (nakon što primi Clairin Bedž uzdizanja) i popriča s Zmaj majstorom, dobit će posebnog Dratinija koji poznaje Ekstremnu brzinu (Extremespeed) kao tehniku (pod uvjetom da je igrač prethodno u potpunosti točno odgovorio na majstorova pitanja).

U igrama Pokémon Diamond i Pearl, Dratinija je moguće upecati unutar vodopada blizu vrha planine Coronet korištenjem Super pecačkog štapa.

Dratini je prilično tražen Pokémon u videoigrama zbog svog evoluiranog oblika, Dragonitea. Dratini se razvija u Dragonaira na 30. razini, a zatim u Dragonitea na 55. razini. Produljena evolucija od igrača zahtjeva strpljenje, kao što je to slučaj s još nekim Pokémonima (Larvitar, Bagon, Beldum i Gible).

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Omatanje (Wrap) Normalni
Opaki pogled (Leer) Normalni
Gromoviti val (Thunder Wave) Električni 5
Tornado (Twister) Zmaj 11
Zmajev bijes (Dragon Rage) Zmaj 15
Tresak (Slam) Normalni 21
Okretnost (Agility) Psihički 25
Vodeni rep (Aqua Tail) Vodeni 31
Zmajev nalet (Dragon Rush) Zmaj 35
Tjelesni čuvar (Safeguard) Normalni 41
Zmajev ples (Dragon Dance) Zmaj 45
Nasilje (Outrage) Zmaj 51
Snažna zraka (Hyper Beam) Normalni 55

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 41
 
Attack: 64
 
Defense: 45
 
Special: 50
 
SpAtk: 50
 
SpDef: 50
 
Speed: 50
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Dratinijevo prvo pojavljivanje bilo je u epizodi "The Legend of Miniryu". Epizoda zauzima mjesto radnje unutar Safari zone, i prati Ashovo zaštićivanje Dragonaira i Dratinija. Izvan Japana, ova je epizoda zabranjena (izuzev Hong Konga i Tajvana) zbog višestrukih prijetnji vatrenim oružjem tijekom radnje u toj epizodi. Istovremeno, Ash u toj epizodi hvata čitavo krdo Taurosa, no gledatelji zapravo nikada nisu vidjeli njihovo hvatanje.

Kasnije, Vođa dvorane grada Blackthorna, Clair, posjeduje Dratinija, koji se kasnije razvija u Dragonaira tijekom borbe s Timom Raketa.