Dragonite

Izvor: Wikipedija
Dragonite

Japansko ime カイリュー Kairyū
Redni broj 149
Generacija prva
Vrsta Zmaj/Leteći
Stupanj 2. stupanj
Razvio se iz Dragonaira
Razvija se u -
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 2,2 m
Masa 220,0 kg
Sposobnost Unutarnje žarište (Inner Focus)

Dragonite (カイリュー Kairyū u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Dragonitea u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Dragonite odnosi se na pojam "draconite", vrijedan dragulj za koji se držalo da se nalazi unutar zmajeve lubanje. Istovremeno, ime bi moglo biti kombinacija engleskih riječi "dragon" = zmaj, i "knight" = vitez.

Njegovo japansko ime, Kairyu, doslovno se da prevesti kao "Morski zmaj" (jap. "kai" = more, "ryū" = zmaj).

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Izuzetno rijetko viđen morski Pokémon. Kažu da njegova inteligencija graniči s ljudskom.
  • Pokémon Yellow: Kažu kako ovaj Pokémon živi negdje na moru i posjeduje sposobnost leta. Ipak, informacije su smatrane glasinama.
  • Pokémon Gold: Kažu kako ovaj Pokémon stalno leti preko neizmjernih morskih površina i spašava ljude koji se utapaju.
  • Pokémon Silver: Ovaj morski Pokémon snažno je građen zbog čega slobodno leti preko olujnih mora bez ikakvih nevolja.
  • Pokémon Crystal: Smatra se kako negdje u oceanu leži otok na kojem se okupljaju ovi Pokémoni. Smatra se kako samo oni ondje žive.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Dragonite je sposoban preletjeti oko zemlje u samo šesnaest sati. Nježan je Pokémon koji vodi izgubljene brodove u olujama do sigurnosti kopna.
  • Pokémon Emerald: Dragonite je sposoban preletjeti oko zemlje u samo šesnaest sati. Nježan je Pokémon koji vodi izgubljene brodove u olujama do sigurnosti kopna.
  • Pokémon FireRed: Sposoban je letjeti unatoč svojoj pozamašnoj građi tijela. Sposoban je preletjeti svijet u samo šesnaest sati.
  • Pokémon LeafGreen: Samo su rijetki ljudi vidjeli ovog Pokémona. Njegova inteligencija graniči s ljudskom.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Kažu kako pronalazi svoj dom negdje u moru. Vodi brodolomce natrag na sigurnost kopna.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Dragonitea nije moguće pronaći u divljini u ijednoj od igara. Najčešći način dobivanja Dragonitea jest razvijanjem Dragonaira na 55. razini nadalje, koji se zauzvrat razvija iz Dratinija na 30. razini.

U igrama Pokémon Red, Blue i Yellow, Dragonite je imao najvišu Attack statistiku od svih Pokémona prve generacije. Čak i nakon prve generacije, ostao je među omiljenim kompetitivnim Pokémonima, te njegove statistike često spadaju među 100 najviših od svih Pokémona. Dragonite kao Pokémon sposobnost posjeduje Unutarnje žarište (Inner Focus) koja mu onemogućuje da ustukne. Poput Tyranitara, Salamencea, Metagrossa i Garchompa, Dragoniteov je zbroj statistika jednak malenim Legendarnim stvorenjima (Mew, Celebi, Jirachi, Shaymin, Manaphy).

U igrama Pokémon Diamond i Pearl, Dragonitea koristi tajkun Borbenog tornja pri njegovoj prvoj borbi.

Iako je Letećeg podtipa, Dragonite nije bio sposoban naučiti Skrivenu tehniku (HM) Letenja (Fly) u prvoj generaciji, iako je kasnije ova greška ispravljena u igrama druge generacije.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Vatreni udarac (Fire Punch) Vatreni
Gromoviti udarac (Thunder Punch) Električni
Lijeganje (Roost) Leteći
Omatanje (Wrap) Normalni
Opaki pogled (Leer) Normalni
Gromoviti val (Thunder Wave) Električni
Tornado (Twister) Zmaj
Zmajev bijes (Dragon Rage) Zmaj
Tresak (Slam) Normalni
Okretnost (Agility) Psihički
Vodeni rep (Aqua Tail) Vodeni
Zmajev nalet (Dragon Rush) Zmaj
Tjelesni čuvar (Safeguard) Normalni
Zmajev ples (Dragon Dance) Zmaj
Napad krilima (Wing Attack) Leteći 55
Nasilje (Outrage) Zmaj 64
Snažna zraka (Hyper Beam) Normalni 73

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 91
 
Attack: 134
 
Defense: 95
 
Special: 100
 
SpAtk: 100
 
SpDef: 100
 
Speed: 80
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Dragoniteova sjenovita pojava viđena je po prvi put u epizodi "Mystery At The Lighthouse". U ovoj epizode, Bill objašnjava kako je u potrazi za rijetkim Pokémonima, i trenutačno traži jednog kojeg čuje preko mora. Iako se spomenuti Pokémon kasnije i pojavi, Tim Raketa preplaši ga i otjera prije nego izađe iz sjene. Dragoniteovo glasanje u ovoj epizodi zvuči kao glasanje kita, te je isto glasanje kasnije korišteno i za Lugiju u drugom Pokémon filmu.

U Pokémon filmu "Mewtwo Strikes Back", Dragonite služi Mewtwou kao glasnik koji odnosi pozivnice Ashu i ostalim trenerima. Ovaj Dragonite nije bio viši od prosječnog čovjeka, ne nalik onom iz prethodno spomenute epizode koji je bio veličine svjetionika.

Drugi Dragonite kasnije se pojavio i u epizodama Orange otoka ("Hello Pumello" i "Enter the Dragonite"). Ash je morao pobijediti njegovog trenera, Drakea, kako bi pobijedio u Orange ligi. Ovaj je Dragonite bio Drakeov najsnažniji Pokémon, te je kao takav uspio pobijediti većinu Ashova tima. Ipak, Ashov Pikachu naposljetku je uspio pobijediti Pokémon zmaja korištenjem ojačane tehnike Groma (Thunder).

Lance, pripadnik Elitne četvorke posjeduje Dragonitea, koji je viđen na Jezeru bijesa i tijekom borbe između Groudona i Kyogrea.