Draugr

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Draugr ili draug je stvorenje iz Skandinavske mitologije.Vikinzi su vjerovali da je draugr vrsta živog mrtvac koji pohlepno čuva bogatstvo koje je ostavljeno u njegovu grobu.(što je bio običaj Vikinga i mnogih drugih naroda.

Sposobnosti[uredi VE | uredi]

Draugari su posjedovali nadljudsku snagu,mogli su povećati svoju tjelesnu masu i bili su iznimno izdržljivi borci,gotovo neranjivi.Životinje koje bi se hranile kraj draugarova groba često bi poludjele.Prema pučkom vjerovanju draugari ne vole ljudete ih proždiru žive i piju njihovu krv.Prema nekima izvorima u sposobni su proricati budućnost,kontorlirativrijeme, mijenjati lik i ulaziti u snove.Opisuje ih se kao pohlepna i škrta bića.U starijoj literaturi nailazi se na jasnu podjelu između morskih draugara i kopnenih draugara.

Kako ubiti draugara[uredi VE | uredi]

Prema legendi draugara može ubiti samo snažan i hrabar ratnik.Kako bi ga se ubilo draugarova se glava mora odsjeći i zatim što brže spaliti.Njezin pepeo se zatim baca u more.

Srodna stvorenja[uredi VE | uredi]

Draugr je veoma sličan još jednom stvorenju iz Nordijske mitologije zvanom hagbui.Glavna razlika među njima je u tome što hagbui ne može napustiti svoj grob i zato napada samo ljude koji mu se približe. Riječi draugr i zmaj(eng.dragon)lingvistički su srodne što ukazuje na moguću povezanost.

Islandske sage[uredi VE | uredi]

Vjerojatno najpoznatiji draugar je Glámr koji je pobijeđen u Grettis Sagi.Draugari su se pojavljivali i u Eyrbyggja Sagi(Thorolof) i Njáls Sagi.(Gunnard Hammuradsnon)


Literatura[uredi VE | uredi]

Draugari se pojavljuju u djelima Arnea Garborga,Henrika Ibsena i Aasmunda Olavsona Vinje.Izraz draug koristi se za opis bilo kojeg nemrtvog u Nordijskom folkloru.

Pop kultura[uredi VE | uredi]

Draugari su spomenuti u Enciklopediji zombija i Zvijeri dubina:Morska stvorenja i Popularna kultura.Pojavili su se i u brojnim stripvima uključujući u stripu Zagor u kolor epizodi Guthrumov povratak i u seriji Sanjiva dolina.