Dugave

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dugave viđene odozgo, te Sloboština i Travno

Dugave su zagrebačko gradsko naselje na južnoj periferiji grada. Smještena je južno od rijeke Save, te predstavlja najjužnije novozagrebačko urbano naselje. Poštanski broj je 10010.

Povijest[uredi VE | uredi]

Skupština općine Novi Zagreb je 1975. godine donijela odluku o provedbenom urbanističkom planu za naselje, a prvu nagradu za idejno rješenje naselja osvojili su Ivan Čižmek, Tomislav Odak, Tomislav Bilić i Zdenko Vazdar.

Kamen temeljac za početak izgradnje ovog zagrebačkog naselja postavljen je 25. svibnja 1977., a prilikom njegova projektiranja napušteno je do tada važeće načelo ortogonalnog rasporeda ulica, kakav se može vidjeti u ranijim novozagrebačkim naseljima.

Uređenje[uredi VE | uredi]

Crkva svetog Mateja u Dugavama

Ima puno zelenih površina što Dugave čini jednim od za život ugodnijih naselja. Pogodno je za djecu jer ima puno parkova i mjesta za igru. Dugave imaju svoju crkvu (crkva Svetog Mateja), školu (Osnovna škola Fran Galović), nogometni klub, vrtić, knjižnicu, ambulantu, više ljekarni, različite sportske terene, trgovačke centre Mali i Veliki Oktogon.

Isušeni rukavac rijeke Save, Savišće, prolazi kroz naselje od sjevera prema jugu (gdje se djeca rado sanjkaju).

Pokraj škole u Dugavama nalazi se najveći grb nogometnog kluba Dinamo.

Javni prijevoz[uredi VE | uredi]

Iz Dugava prema gradu voze dvije izravne autobusne linije - 109 Dugave - Črnomerec i 220 Glavni kolodvor - Dugave.

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

Šport[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Dugave


Noia 64 filesystems home white.pngFlag of Croatia.svg Nedovršeni članak Dugave koji govori o naselju u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.